Afbeelding
Foto: Pixabay

Persoonlijke lening wordt populairder dan een hypotheekverhoging

24 november 2023 om 09:54 Partnercontent

In het verleden kozen veel Nederlanders ervoor om hun hypotheek te verhogen als ze een huis willen renoveren. Vandaag de dag kan dit nog altijd, maar uit een onderzoek blijkt dat dit tegenwoordig niet langer gedaan wordt. In plaats daarvan wordt een persoonlijke lening steeds vaker afgesloten, vooral als vervanger van een hypotheekverhoging. Hierbij kun je kiezen voor een verbouwingslening, maar er zijn nog meer leendoelen waarvoor je een persoonlijke lening kunt afsluiten. Hierover lees je hieronder meer, al leggen we eerst nog even uit wat voor lening dit precies is. 

Wat is een persoonlijke lening? 

Een persoonlijke lening is een vorm van consumentenkrediet waarmee je een vooraf bepaald bedrag leent voor persoonlijke uitgaven. In tegenstelling tot andere leningen, zoals hypotheken of autoleningen, vereist een persoonlijke lening geen specifiek onderpand en biedt het flexibiliteit in het gebruik van het geleende bedrag. Met een vaste rentevoet en een vooraf vastgestelde looptijd, zijn de maandelijkse aflossingen voorspelbaar. Dit maakt persoonlijke leningen populair voor het financieren van diverse doelen, zoals huisrenovaties, schuldconsolidatie of het bekostigen van belangrijke gebeurtenissen, waarbij de leningnemer gedurende de looptijd regelmatig terugbetaalt.

Waarvoor worden persoonlijke leningen afgesloten?

Uit een onderzoek (bron: NKC) blijkt dus dat persoonlijke leningen tegenwoordig steeds vaker worden afgesloten door de Nederlandse huiseigenaren. Dit zien we ook terug in de zoekopdrachten in ons land. Op Google zien we namelijk dat de zoekopdracht ‘persoonlijke lening’ in 2023 22 procent meer werd opgezocht dan in 2022. Hypotheekverhogingen worden juist steeds minder gebruikt, omdat veel Nederlandse huiseigenaren de voorkeur geven aan persoonlijke lening vanwege de lagere kosten en kortere looptijd. Maar, waarvoor worden deze leningen afgesloten? Dat komt vanwege de volgende redenen vanwege de data van kredietverstrekkers:

1. Auto: 53,1 procent van de persoonlijke leningen worden afgesloten voor het financieren van een auto of een ander voertuig. Dit is al jaren het populairste leendoel, wat waarschijnlijk ook nog lang zo blijft.

2. Woningverbetering: Inmiddels wordt een persoonlijke lening ook vaak gebruikt voor het verbeteren van een huis. Dit is het leendoel van 36,5 procent van de aanvragen voor zo’n lening.

3. Grote uitgaven: Persoonlijke leningen worden bovendien regelmatig afgesloten voor grote uitgaven, bijvoorbeeld voor een inrichting. 10,4 procent van de Nederlanders vragen hiervoor een persoonlijke lening aan.

Wie sluiten persoonlijke leningen aan?

Het Nederlands Krediet Collectief heeft ook nog onderzoek gedaan naar de mensen die ervoor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. De geldnemer is gemiddeld 43 jaar oud. Daarnaast wordt deze lening over het algemeen aangevraagd samen met een partner. Ze kiezen hierbij gemiddeld voor een looptijd van 75 tot en met 98 maanden. De persoonlijke leningen worden bovendien vak aangevraagd voor een gemiddeld leenbedrag van ongeveer 20 duizend euro. Dat is eigenlijk best wel opvallend, aangezien het gemiddeld leenbedrag in 2022 bijna 10 procent hoger was. Vorig jaar kozen Nederlanders namelijk ervoor om gemiddeld circa 22 duizend euro te lenen als ze een persoonlijke lening wilden aanvragen. Dit is vooral opvallend aangezien deze leningen wel vaker worden afgesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie