Theatergroep Het Groene Geneuzel met de prijzen in theater De Speeldoos in Baarn.
Theatergroep Het Groene Geneuzel met de prijzen in theater De Speeldoos in Baarn. Festivalorganisatie

Het Groene Geneuzel scoort

6 februari 2024 om 21:05 Podiumkunsten

GROENEKAN Theatergroep Het Groene Geneuzel uit Groenekan heeft afgelopen weekend twee theaterprijzen gewonnen op het eenakterfestival in theater De Speeldoos te Baarn. 

Het theatergezelschap Het Groene Geneuzel deed dit jaar voor de tweede keer mee aan dit festival. Zes jaar geleden speelde het gezelschap de eenakter “Jozef is gevallen”, waarbij ze twee prijzen won. Dit jaar speelde ze een vervolg op het verhaal, “een soort van verlangen”. Het Groene Geneuzel wedijverde met zeven andere gezelschappen om de prijzen, maar de sfeer tussen de groepen was zeer gul en collegiaal. Toch was het spannend hoe het zou uitpakken met de prijzen. Het Groene Geneuzel was dan ook zeer verguld met maar liefst twee prijzen: de 2e prijs voor beste voorstelling en de 1e prijs voor de beste acteerprestatie voor Ilja Raspe. 

Het gezelschap had met het tweeluik van beide eenakters afgelopen december al drie voorstellingen gespeeld in Huize Voordaan te Groenekan. Spreekstalmeester en zanger Jan Hilbert gaf de voorstellingen nog extra glans. Op het festival werd zijn rol als zanger op zeer originele wijze geïntegreerd in het stuk. De theaterstukken zijn speciaal geschreven voor het gezelschap door Timon Blok, die jaren lang regisseur was van Theater in het Groen. In de eerste eenakter speelden de acteurs een tragikomedie waarin alle gesprekken aan de familiaire kersttafel tot steeds pijnlijkere situaties leiden, tot het onhoudbaar wordt. De pas geschreven tweede eenakter “Een soort van verlangen” speelt zich een paar jaar later af in de wachtkamer van een rechtbank. De situatie is inmiddels nog verder uit de hand gelopen en de familieleden begeven zich stuk voor stuk in een spagaat tussen onvoorwaardelijke liefde en hebzucht. Verrassend in de voorstelling was ´de onbekende man´ in de wachtkamer. Hij was een mysterie totdat hij als slot een prachtig lied ten gehore bracht. Door het succes van de voorstellingen heeft Timon Blok besloten om een derde deel te gaan schrijven, om zo de trilogie compleet te maken. De spelers en het publiek zijn nu al bloednieuwsgierig hoe het verder gaat...

Het Groene Geneuzel bestaat uit Brigitte Kant, Frøydis Ihle, Ilja Raspe en Thomas Vencken. Gastspelers waren Francis de Bruijne, Ida Boogaard en Merlijn Vencken en gastzanger Jan Hilbert. Het gezelschap speelt onder de bezielende leiding van Arie de Mol, voormalig regisseur van ELS Inc., De Appel en Toneelgroep Maastricht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie