Anneke Iseger met haar debuutroman over de wereld van het theater.
Anneke Iseger met haar debuutroman over de wereld van het theater. Julie Houben

Debuutroman van ‘Miss BBC’

18 november 2021 om 09:04 Podiumkunsten

‘Ik laat mensen graag lachen’

BILTHOVEN Bijna dertig jaar was Anneke Iseger hét gezicht van de Biltsche Courant. Vijf jaar geleden vond ze het tijd voor andere dingen, maar schrijven bleef ze doen. Haar passie voor schrijven en theater komt nu samen in haar debuutroman: Eén recht en één averecht.


Door Julie Houben

ALTIJD BEZIG - Stil zitten is niets voor Anneke Iseger (69). Ook nadat ze in 2016 stopte als ‘Miss BBC’ - “De krant heette ooit de Biltsche en Bilthovense Courant en ik schreef hem zeker in de beginjaren grotendeels vol, vandaar deze bijnaam” - was ze onverminderd druk. Zij is lid van toneelvereniging Steeds Beter, vormt samen met een acteur Theater Franje, zingt in een band en doet veel vrijwilligerswerk op het gebied van kunst en cultuur. De pen heeft ze nooit neergelegd. Inmiddels heeft ze 30(!) theaterstukken op haar naam staan en begon ze met boeken schrijven. Het eerste is nu af: Eén recht en één averecht. Over passie voor het theater.

TIJDMACHINE Het kwam eigenlijk door corona, vertelt Anneke: “Alles viel opeens weg. Theater- en bandoptredens stopten, de sportschool was dicht. Dus begon ik spannende verhalen voor mijn kleinkinderen te schrijven. Elke dag een hoofdstukje, waarnaar ze reikhalzend uitkeken. Eén verhaal met kleinzoon Jurre als hoofdpersoon, De Tijdmachine, wil ik graag nog eens in boekvorm uitgeven. Het is een tocht door de Nederlandse geschiedenis. Omdat Jurre in Groenekan woont, komt zijn dorp in elk hoofdstuk naar voren. Dit kan samen met een plaatselijke uitgeverij én een plaatselijke illustrator een echt ‘Bilts project’ worden.”

HUMOR Door die verhalen kreeg Anneke de smaak te pakken. En nu is daar haar eerste roman. Waarin ze haar liefde voor theater, haar ervaringen als speelster én als gastvrouw in Het Lichtruim heeft verwerkt. “Maar het is niet autobiografisch, hoor. Hoofdpersoon is de 80-jarige actrice Anna, die nog één keer een rol aanneemt en zo in contact komt met de jonge aankomende actrice Roos. Het boek heeft als motto ‘Pluk de dag’. Er zit vooral veel humor in, want ik laat mensen graag lachen. Dat heb ik op toneel, maar ook als ik een boek schrijf. Toch pink je als lezer zeker ook een traan weg bij wat Roos en Anna allemaal beleven. Anna vergelijkt het leven met breien: de ene keer gaat alles goed, de andere keer werkt alles op een averechte manier. Zo nu en dan laat je steken vallen, maar die kun je met een beetje geluk weer ophalen. Je kunt je eigen franje maken, aldus Anna. Ze heeft gaandeweg het schrijven echt mijn hart gestolen!” 

JOURNALISTE Een volgend boek is al onderweg. “Dat gaat over een journaliste, die de meest bijzondere dingen meemaakt. Ja...dat is wel een tikje autobiografisch! Maar eerst maar eens afwachten hoe dit boek ontvangen wordt.”

‘Eén recht en één averecht - Over passie voor het theater, door Anneke Iseger. www.boekscout.nl of via bol.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie