Afbeelding
GroenLinks De Bilt

Verkeersborden voor overstekende egels!

4 oktober 2021 om 19:11 Politiek

DE BILT In Park Arenberg in De Bilt werden er afgelopen maanden in korte tijd een aantal egels overreden. Inwoonster en ‘egelhotelier’ Charlotte Olthof-Juta kwam op het idee om waarschuwingsborden te plaatsen in de straat. De lokale fracties GroenLinks De Bilt en Beter De Bilt hebben die handschoen opgepakt en voor verkeersborden gezorgd. Op 4 oktober 2021, Werelddierendag, zijn deze samen met de bewoners geplaatst.

Ook dieren hebben recht op een fijne, veilige omgeving. Daarnaast zijn ze nuttig en belangrijk voor de biodiversiteit. Maar met veel dieren gaat het helaas slecht. Ook met onze egels: per jaar gaan er zo’n 135.000 dood in het verkeer. Egels hebben steeds meer moeite om te overleven in de nette, versteende tuinen. Organisaties als de Dierenbescherming en Stichting Egelbescherming Nederland hebben de noodklok hierover geluid. Ze roepen mensen op om hun tuin egelvriendelijk te maken, egels bij te voeren en ze schuilplaatsen te bieden. Hopelijk kunnen de egeltjes in Park Arenberg door het plaatsen van de waarschuwingsborden nu veilig oversteken en straks in een heerlijke winterslaap gaan.

Anne Marie ‘t Hart, raadslid GroenLinks De Bilt: ‘Zijn dit niet de leukste verkeersborden die je ooit hebt gezien?! Ik las het bericht van Charlotte over de verongelukte egeltjes en de reactie van de gemeente daarop, en dacht: “Dat regelen we zelf!” Ik vind het fantastisch dat bewoners zich zo bekommeren om het lot van de dieren in onze gemeente, we zien dit als een leuke actie om aandacht te vragen voor de dieren in onze gemeente. We presenteren als GroenLinks De Bilt vandaag ook een allereerste ‘Dierenwelzijnsnota de Bilt’ op onze website waar iedereen in de gemeente over mee mag denken en die wij daarna zullen voorleggen aan de gemeenteraad.’

Pim van de veerdonk, fractievoorzitter Beter de Bilt: ‘Beter De Bilt waardeert het initiatief dat Charlotte Olthof-Juta heeft genomen voor het welzijn van de egels. Automobilisten worden nu op een leuke wijze geattendeerd op hun aanwezigheid. Egeltjeswijsheid: heeft u een tuin met schutting, verwijder dan de onderste plank zodat egels ruim baan hebben.”

Inwoonster Charlotte Olthof-Juta is blij: “Egels zijn schemer- en nachtdieren en scharrelen dus voornamelijk in de schemer en het donker rond. Ook op de weg. Mensen kunnen egels helpen door bijvoorbeeld een opening in de schutting te maken en een bordje kittenbrokjes en een schaaltje water neer te zetten. Nooit melk, want dat verdragen de egeltjes niet. Hartelijk dank namens alle egeltjes!’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie