Links: wethouder Smolenaers, rechts: wethouder Bakker-Smits
Links: wethouder Smolenaers, rechts: wethouder Bakker-Smits Lydia Flinterman

Plan voor 670 woningen in de spoorzone nog niet definitief

9 november 2021 om 11:01 Politiek

BILTHOVEN  Wethouders Smolenaers en Bakker-Smit nuanceren de plannen voor de ontwikkeling van de ‘spoorzone’, dat zowel het stationsgebied als een deel van de Rembrandtlaan in Bilthoven omvat. In de plannen die op 31 augustus aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd voor de ontwikkeling van dit gebied wordt uitgegaan van 670 nieuw te bouwen woningen in het gebied, van drie, vier of vijf lagen. Een flinke impact voor omwonenden. De ruimtelijke plannen, tekeningen en impressies waren noodzakelijk voor de ‘ruimtelijke onderbouwing’ bij de subsidieaanvraag die de gemeente heeft gedaan voor de ontwikkeling van dit project. Toch benadrukt wethouder Smolenaers dat de definitieve planvorming, waaronder het opstellen van een integrale gebiedsvisie, pas zal plaatsvinden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Door Lydia Flinterman

SUBSIDIE VEILIGSTELLEN Voor de ontwikkeling van de spoorzone kan de gemeente aanspraak maken op een rijkssubsidie uit de regeling Woningbouwimpuls. Die is bedoeld om de woningbouw in Nederland te versnellen en zo bij te dragen aan het doel van het kabinet om jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen. Afgelopen september sloot de laatste ronde van die subsidieregeling. “Het ging ons om het veiligstellen van de subsidie”, licht wethouder Smolenaers toe. “Het was de laatste kans om daar aanspraak op te maken en die kans hebben we gepakt. We hebben bij de aanvraag het advies van de inwoners meegestuurd aan het Rijk en hebben ook de steun van provincie en grondeigenaren.” 

De ruimtelijke onderbouwing is deels gestoeld op plannen die er al waren, bijvoorbeeld op de reeds genomen ruimtelijke besluiten voor De Timpe en het Poortgebouw. “En waar nog geen ruimtelijke besluiten voorhanden waren, is in het ontwerp aangesloten bij de omringende bebouwing.” 

GEEN SPIJT Van die plannen kan wel nog worden afgeweken, bevestigt wethouder Smolenaers: de enige harde eis bij de subsidietoekenning is dat minimaal 500 woningen worden gebouwd. De gemeente kan dus, zonder het recht op subsidie te verliezen, haar plannen voor 670 woningen nog aanpassen naar minimaal 500 woningen. Worden het er in de uiteindelijke planvorming toch minder, dan verliest zij het recht op subsidie. Deze constructie noemt Smolenaers het ‘no-regret model’ – geen spijt van het in ieder geval proberen binnen te halen van de subsidie. 

“De grondeigenaren willen het gebied sowieso gaan ontwikkelen, en met die extra drie miljoen euro kunnen we hopelijk een komen tot een uiteindelijk mooier, betaalbaarder en beter plan.” De wethouder verwacht in december een beslissing op de subsidieaanvraag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie