KInderburgemeester Feline gaat De Bilt een stukje duurzamer maken.
KInderburgemeester Feline gaat De Bilt een stukje duurzamer maken. Florentine Driessen

Kinderburgemeester in 2022

Politiek

‘Ik wil kinderen inspireren tot duurzaamheid’

[BILTHOVEN] In haar jaar als kinderburgemeester gaat Feline Lauret zich inzetten voor het thema duurzaamheid. Ze zit vol plannen, waaronder een zwerfafval challenge voor scholen. ‘Ik wil vooral inspireren en niet beleren.’

door: Julie Houben

[STEENTJE BIJDRAGEN] Ook een kinderburgemeester heeft last van alle coronamaatregelen. Zo kon Feline (13), officieel onze nieuwe kinderburgemeester sinds 30 september, nog net samen met burgemeester Potters de Sinterklaasintocht doen maar daarna lag alles weer zo’n beetje plat. Wel schreef ze al twee superleuke columns over haar thema duurzaamheid. Daarin laat Feline duidelijk zien dat het haar menens is met haar drive om de wereld en dus ook onze gemeente duurzamer te maken. En ook dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen, zonder dat ons dit veel moeite kost. In haar column ‘Geschenken’ geeft ze bijvoorbeeld praktische tips om de afvalberg tegen te gaan, zoals kadootjes inpakken in een mooie krantenpagina, of een doe-kado geven in plaats van spulletjes.  

[KORTER DOUCHEN] “Ik wil inspireren en niet beleren”, vertelt Feline. “Als iedereen zich nu voor 2022 iets kleins voorneemt, wat bijdraagt aan een duurzamere wereld, dan nemen we samen een grote stap. Bijvoorbeeld twee minuten korter douchen. Zelf doe ik dat soort dingen ook. Mijn voornemen voor 2022 is om als kinderburgemeester zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken om ook hun steentje bij te dragen. Dan kunnen zij hun ouders weer op ideeën brengen. Bijvoorbeeld rondom de dagelijkse boodschappen. Ik heb me verdiept in wat duurzame verpakkingen zijn. Glas is beter dan blik, karton beter dan plastic. Veel mensen denken daar niet spontaan over na maar zijn best bereid meer op verpakkingen te letten, zeker als hun kinderen hen daarop wijzen denk ik.”

[LANGS SCHOLEN] Zelf kijkt Feline erg uit naar haar eerste grote project, iets dat ze zelf bedacht heeft en al met wethouder Anne Brommersma heeft besproken: “In februari gaan we een zwerfafval challenge doen voor de basisscholen in onze gemeente. De schoolklas die het meeste ophaalt, krijgt een prijs. Ik wil uitzoeken of we een trofee kunnen laten maken van het opgehaalde zwerfafval, dat lijkt me heel leuk. Daarnaast wil ik, zodra de scholen weer open zijn, ook langs scholen gaan om kinderen tips te geven om duurzamer te leven. Ik heb ook een poster gemaakt over de impact van klimaatverandering op onze wereld. Die poster neem ik mee naar de scholen en daarmee vertel ik op een begrijpelijke manier hoe het zit. Ik denk dat de boodschap dan ook beter aankomt bij kinderen, die vaak afhaken doordat dit onderwerp zo ingewikkeld wordt uitgelegd. Terwijl het om onze generatie gaat.”

[INSTAGRAM] Feline gaat onze gemeente een stukje duurzamer maken, dat is duidelijk. Ze post haar plannen ook op haar Instagram account: kinderburgemeester_de_bilt

advertentie