Ralph Jacobs, lijsttrekker van VVD De Bilt:  'Wij willen onze gemeente als groene oase positioneren.'
Ralph Jacobs, lijsttrekker van VVD De Bilt: 'Wij willen onze gemeente als groene oase positioneren.' Mel Boas

De VVD gaat voor een groene oase

2 februari 2022 om 08:17 Politiek

‘Zet niet op elke postzegel huizen’

BILTHOVEN Stop met het ad hoc beleid rond woningbouw en zet daarnaast meer in op natuur als ons unique selling point. Ralph Jacobs, VVD-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, vertelt hoe het volgens hem beter kan.

Door Julie Houben

GOEIE PLANNEN Acht jaar woont Ralph Jacobs (44) nu met zijn gezin in Bilthoven. Corona trok een streep door zijn vele werkgerelateerde vliegreizen. “Ik had dus opeens tijd voor andere dingen en besloot actief te worden bij de lokale fractie van de VVD. Na een paar maanden als commissielid mag ik nu als lijsttrekker aan de slag. Ik heb er veel zin in. We hebben goeie plannen voor onze gemeente.”

ZONDER VISIE Zo gaat het woningbouwbeleid behoorlijk op de schop als het aan de VVD ligt, vertelt Ralph Jacobs: “Op dit moment is het mantra ‘we zetten elke postzegel die vrijkomt vol met huizen want we hebben die woningbouwopgave’. Vervolgens is er gedoe met de omwonenden of met natuurliefhebbers en gebeurt er nog niets. Veel te ad hoc en zonder enige visie. Wij zeggen: maak een lange termijnplan. Hoe groot wil je als gemeente zijn in 2050? Hoeveel huizen moeten er dan bijkomen? Wil de gemeenteraad meer dan 1000 woningen bouwen, waar wij niet per se achter staan, dan ontkom je niet aan een extra woonwijk buiten de rode contouren. Wil je dat als gemeente echt niet, dan is dat ook een keuze. Maar doe niet alsof je er komt met overal kleine plukjes huizen.”

GROENE OASE VVD De Bilt wil sowieso sterk inzetten op groen. “Wij willen onze gemeente nadrukkelijk positioneren als een ‘groene oase’ in de regio. Dat betekent concreet: meer natuurgebieden binnen onze gemeentegrenzen openstellen voor publiek. Maar pak ook dít serieus aan: met voldoende parkeerruimte, wat horeca en misschien ‘belevingen’ zoals een klimbos. Een kans voor ondernemende Biltse inwoners. En we varen allemaal wel bij meer recreatiemogelijkheden dicht bij huis. Impliciet maken wij daarmee feitelijk ook de keuze voor minder woningbouw in de buitengebieden en dus voor minder nieuwe huizen in onze gemeente dan sommige andere partijen.”

GEOTHERMIE Ralph Jacobs is ook uitgesproken over de beste oplossing voor duurzame energieopwekking in onze gemeente: “De VVD wil geen windmolens. Die horen op zee. Ze zijn, zeker in ons deel van het land, gewoon niet rendabel. Waar onze gemeente qua ligging en bodem wel heel geschikt voor lijkt, is geothermie: aardwarmte gebruiken voor de verwarming van onze huizen en andere gebouwen. Bijkomende voordeel is dat je hiermee het al overbelaste hoogspanningsnet met rust laat, want je werkt met een lokaal warmtenet. Wij zijn dus voor proefboringen in onze gemeente om deze optie te onderzoeken.”

KLASSEN SCREENEN Tot slot wil de kersverse lijsttrekker voor de VVD graag de plannen voor de jeugdzorg toelichten. “Ik ben zes jaar commissaris bij een jeugdzorg-instelling geweest. Dit thema gaat me aan het hart en ik zie waar het ook hier mis gaat. De zorg is nu veel te versnipperd. Te veel contracten met losse aanbieders, te veel symptoombestrijding in plaats van een systemische aanpak waarbij je breed kijkt naar de problemen die bij een kind spelen. Wij willen meer inzetten op preventie en vroegsignalering. Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) moet hierin de spil worden. Formeer bij het CJG een team van onderwijs-zorgspecialisten die hele basisschoolklassen screenen op mogelijke problemen. Daar mag van de VVD best wat extra geld naar toe. Ik ben ervan overtuigd dat je met deze aanpak niet alleen een hoop leed voorkomt, maar uiteindelijk ook veel geld bespaart. Want bij tijdige hulp aan het kind en het gezin verminder je de toeloop naar de dure specialistische jeugdzorg.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie