Afbeelding
Gemeente de Bilt

Slag om de Spoorzone?

30 januari 2023 om 15:11 Politiek Tips van de redactie

Wachten op raadssteun Participatieplan 

 DE BILT Er leek zand gekomen in de motor van het plan van de gemeente De Bilt om de Spoorzone in Bilthoven aan te pakken. Grondeigenaren De Timpe en Kooy gaven vorige week aan niet langer te kunnen wachten op beslissingen met betrekking tot de Spoorzone. De gemeente hoopt hen echter binnenboord te houden. 

Door Bart van der Spek

De eigenaren van de Timpe en Kooy, de percelen aan de kop van de Rembrandtlaan aan het station Bilthoven, betoogden vorige week dat ze verder moeten met hun bedrijven en niet langer kunnen wachten met investeren in bijvoorbeeld onderhoud tot er duidelijkheid is. Dit zou betekenen dat hun grond niet langer beschikbaar is voor woningbouw.

Echter: de gemeente hoopt nog steeds ze binnen boord te houden. Wethouder Anne Marie ‘t Hart: “De gesprekken met de ontwikkelaar over een intentieovereenkomst die sinds enige maanden gevoerd worden zijn onverminderd doorgezet. Afgelopen woensdag nog heeft er een gesprek plaatsgehad dat door beide zijden als constructief is teruggekoppeld.” Een intentieovereenkomst is een collegebevoegdheid die wederzijdse intenties uitspreekt tussen gemeente en eigenaar. “We willen allemaal bouwen.” Ook stelt het college voor de ontwikkeling van deze gronden “bovenop de stapel te leggen”, zodat na het vaststellen van de integrale visie en stedenbouwkundig plan Spoorzone snel een bestemmingsplan voor de Timpe aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Dat kan deels door tijdens de derde en laatste ronde van het uitgebreide participatieproces (te vinden op de website van de gemeente bij de raadsvergadering) vast parallel aan de uitwerking van de visie te werken aan het bestemmingsplan. 

Wethouder Anne Marie ‘t Hart hoopt voor het Participatieplan Spoorzone dinsdag 31 januari in de uitloopvergadering voldoende raadssteun te krijgen. Het uitgebreide participatieproces tot een integrale visie voor het stationsgebied Bilthoven kan dan zo snel mogelijk beginnen.

 Anne Marie ‘t Hart: “Ik hoop dat inwoners, ondernemers, grondeigenaren en andere belanghebbenden zoals woningzoekenden in groten getale mee gaan denken over de invulling van ons stationsgebied. Een kans om Bilthoven centrum verder te verbeteren én woningen te bouwen waar we zo’n behoefte aan hebben.”

Aanpakken De gemeente De Bilt wil het stationsgebied aan de noordoostzijde van station Bilthoven aanpakken en ziet het gebied met deels verouderde bedrijven als een ideale locatie voor woningbouw. De ambitie is om 500 tot 1000 woningen in het ruime gebied (80.000 m2) te realiseren, met 30 procent sociale huur en 20 procent middenhuur, senioren- en starterswoningen, en betaalbare koop. De woningbehoefte in de gemeente is volgens het college namelijk groot. Begin 2024 moet er een integrale gebiedsvisie en stedenbouwkundig plan op tafel liggen. De eerste schop gaat op zijn vroegst in 2025 in de grond. 

Noot redactie: bekijk online of het raadsvoorstel participatieplan Spoorzone op dinsdag 31 januari is aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie