Afbeelding

NK debatteren op HNL Bilthoven

15 november 2023 om 12:10 Politiek

Bilthoven Meer dan zestig middelbare scholen uit heel Nederland vaardigen aankomende vrijdag en zaterdag een debatteam af naar Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven. Daar komen de teams bijeen voor het NK Debatteren voor havo- en vwo-scholieren. Het is alweer de derde keer dat het NK Debatteren op Het Nieuwe Lyceum plaatsvindt. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het toernooi in samenwerking met de school en partners Adessium Foundation en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

“Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht begeven we ons midden in het politieke debatseizoen, maar ook door scholieren wordt er volop gedebatteerd. Ze gaan in gesprek over actuele maatschappelijke thema’s zoals asiel, beroepsopleidingen en wapengebruik in oorlogen. Door te debatteren vergroten scholieren hun democratische vaardigheden en leren ze op een respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. We zoeken dus de verbinding op in tijden van polarisatie.” Aldus Josje van der Meer, directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut.

Opzet

Op het NK Debatteren havo/vwo wordt de parlementaire debatvorm gehanteerd. Bij het debat is één team voor en één team tegen de voorbereide stelling. Teams krijgen pas op de dag zelf te horen of zij voor- of tegenstander zijn. Er wordt dus gewerkt met een ‘opgelegd standpunt’, waardoor deelnemers uitgedaagd worden om zich te verplaatsen in andere standpunten en invalhoeken. De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. Het jurypanel bestaat uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie en argumentatie.

Stemfraude

Parallel aan het toernooi loopt de individuele Troublespeech-wedstrijd. Tijdens deze speech van maximaal twee minuten probeert de voordrager zich uit een lastige situatie te redden. Dit jaar gaat het over een stemfraudezaak. Hoe praat je dit recht?

Over het NK Debatteren

Het NK Debatteren havo/vwo wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Dit jaar gaan meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat. Na in totaal drie voorrondes plaatsen 28 scholen zich voor de finale op 20 januari in Utrecht op het Stedelijk Gymnasium. De eerste voorronde vond eerder deze maand al plaats op 3 november op het Titus Brandsmalyceum in Oss.

Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, vmbo en mbo. Meer informatie vind je op: schooldebatteren.nl

Over Stichting Nederlands Debat Instituut

Stichting Nederlands Debat Instituut zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. De stichting werkt op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie