Het Hessingterrein in De Bilt wordt bestemd voor woningbouw
Het Hessingterrein in De Bilt wordt bestemd voor woningbouw

Overeenstemming woningbouw voor Hessingterrein De Bilt

6 december 2022 om 08:11 Wonen

DE BILT De gemeente De Bilt en ontwikkelaar Verwelius hebben afgelopen week overeenstemming bereikt over een woningbouwplan op het voormalig Hessingterrein aan de Utrechtseweg 341 in De Bilt. Wethouder ruimtelijke ordening Anne Marie ’t Hart is sinds haar aantreden eind mei in gesprek gegaan om tot een toekomstbestendig woningbouwplan te komen. Voordelen van dit plan: meer ruimte voor de natuur en meer type woningen.

door Bart van der Spek

De gemeente heeft naar eigen zeggen een hoge woningnood, onder meer wat betreft starterswoningen, betaalbare huur- en appartementen. Het nieuwe voorstel gaat uit van een meer divers woningprogramma met minder villa’s, en meer rijwoningen en appartementen. Het appartementencomplex uit het voorstel is drie lagen met een kap en komt aan de Utrechtseweg te liggen. Het heeft een footprint van 680 m2. De gemeente gaat hierover in gesprek met de provincie. Het aantal woningen in de middenhuur vormt 10 procent: 14 woningen van het totaal. Het totale aantal woningen is toegenomen van 130 naar 142. En wat wethouder ’t Hart bovendien toezegde: Verwelius is bereid voorrang te geven aan inwoners van de gemeente.

FAUNATUNNEL EN BUFFER Volgens de gemeente is aan alle benodigde afstanden ten gunste van de natuur in het nieuwe plan voldaan. De corridor naar de faunatunnel is de essentiële 150 meter breed. Aan de westzijde is volgens het college binnen de rode contour een kleine 4.000 m2 toegevoegd aan het NNN. Hierdoor is er dus sprake van een verbreding van de groene buffer.

Een ander volgens de gemeente zeer belangrijk resultaat is dat de bufferzone aan de zuidzijde van het plan van acht meter in het vorige plan is verbreed naar vijftig meter. Dus is de afstand tot het bosje waaraan steeds gerefereerd wordt als ‘de kraamkamer van de reeën’. Deze afstand is volgens natuur- en milieuorganisaties en het Alterra-rapport essentieel voor de natuur. Ook aan de oostzijde voldoet de bufferzone volgens de gemeente: richting landgoed Sandwijck aan de 50 metergrens.

Verder is er in het nieuwe voorstel meer aandacht voor de afscheiding van de woonwijk van de natuur.  In overleg met natuur- en milieuorganisaties is deze afscheiding vormgegeven. De grond van Verwelius ten zuiden van het plangebied wordt ingericht als hoogwaardige natuur in plaats van agrarisch. Dat laat de natuurwaarde van het gebied rond de faunatunnel sterk toenemen.  

Een laatste ecologisch voordeel is - volgens de gemeente - dat in het huidige plan de rode contour ook is verplaatst. Aan de westzijde ten gunste van de natuur, maar aan de zuidzijde voor de bouw van woningen. De gemeente: ,,In het kort is de overschrijding van het saldo meters dat buiten de rode contour wordt gegaan met 2.700 m2 drie keer minder. De omzetting van agrarische gronden naar hoogwaardige natuur zelfs 2,5 keer meer dan in het plan van januari dit jaar.”

IN ZIJN NOPJES Directeur Sjuul Stappers van Verwelius is ook in zijn nopjes met de bereikte overeenstemming. ,,We hebben de afgelopen maanden onder leiding van wethouder ’t Hart goed samengewerkt en vele participatiesessies met vertegenwoordigers van belangenorganisaties gevoerd. Dat heeft ertoe geleid dat we over onze trots op het mooie plan in januari 2022, dat aan alle randvoorwaarden en eisen voldeed, zijn gestapt en bereid zijn om als Verwelius een grote geste te doen voor de ecologie; waarbij maar liefst 7.500 m2 extra ingerichte Natuurwerk Nederland (NNN) ontstaat met het nieuwe plan ‘november 2022’. Vol vertrouwen hopen we spoedig te kunnen starten met de realisatie van de nieuwbouwwijk als entree van De Bilt.”

De komende tijd gaan Verwelius en de gemeente het voorstel uitwerken tot een nieuw bestemmingsplan. Dat wordt aan de raad voorgelegd, naar verwachting in mei/juni 2023. 

Begin 2023 is er een bijeenkomst met belanghebbenden en ontwikkelaar om hun input op het uit te werken bestemmingsplan mee te kunnen geven. Bij het nieuwe ontwerpbestemmingsplan komt er weer een periode waarin derden zienswijzen kunnen indienen. Bij het onherroepelijk worden van het nieuwe plan wordt de vergunning van Bloeyendael ingetrokken en alle (beroeps) procedures jegens gemeente worden gestaakt tegen finale kwijting over en weer. 

Verwelius hoopt voor de kerst van 2023 de eerste paal de grond in te kunnen slaan. Volgens de gemeente zijn er meer dan 1000 aanmeldingen zijn al binnengekomen op de projectwebsite Aandegrift.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie