Gezond ouder willen worden of een medisch consult orthopedie? Het kan allemaal in de Schaafsma Kliniek.
Gezond ouder willen worden of een medisch consult orthopedie? Het kan allemaal in de Schaafsma Kliniek. Schaafsma Kliniek

Gezond ouder worden of een consult orthopedie?

15 september 2021 om 19:38 Zakelijk

BILTHOVEN Schaafsma Kliniek is sinds 2008 een gerenommeerd Medisch Leefstijl Kliniek in Nederland. Ooit begonnen door Nathalie Schaafsma met persoonlijke trainingen, fysiotherapie, voedingsbegeleiding, diagnostiek bij langdurige klachten en is nu inmiddels uitgegroeid tot dé medisch leefstijl kliniek van Nederland. Artsen, specialisten, therapeuten, trainers, masseurs en zelfs yogadocenten maken de kliniek die vitaliteit en medisch specialistische zorg samenbrengt. De Schaafsma Kliniek is de enige medische leefstijl kliniek in Nederland en is nu gevestigd op het park van Berg en Bosch in Bilthoven.

ZIEKTE EN LEEFSTIJLOPTIMALISATIE Gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden – of in stand worden gehouden - door een slechte leefstijl zijn voor vele artsen en specialisten een bekend en tegelijkertijd een frustrerend probleem. Het liefst schrijft men ‘leefstijl optimalisatie’ uit op recept dan dat er een medicijn wordt voorgeschreven. Het probleem is alleen vaak: waar kan de cliënt of patiënt terecht? In de Schaafsma Kliniek worden cliënten begeleidt die verwezen worden door artsen en specialisten uit het ziekenhuis met gezondheidsproblemen, fysiek en/of mentaal, waarbij leefstijloptimalisatie medische begeleid dient te worden in een multidisciplinair team. Dit gaat verder dan alleen overgewicht: denk aan reuma-, orthopedisch-, psychisch-, oncologische-, interne- problematiek of ziekte waarbij optimalisatie van leefstijl de ziekte of de bijkomende klachten hiervan kunnen verminderen.

Ook bij langdurige of soms onbegrepen klachten kan verbetering van leefstijl een positieve invloed hebben. “De Schaafsma Kliniek is de retraite voor gezondheid en de oplossing bij medische gezondheidsproblemen.”

GEZOND OUDER WORDEN Je hoeft niet perse klachten te hebben om terecht te kunnen in de kliniek. De jaarlijkse bekende trip naar een mooi kuuroord waar je een week lang aan je gezondheid werkt, kan ook in de kliniek. Bezig zijn met je gezondheid moet je eigenlijk het hele jaar doen, maar dat kan vaak niet onder één dak. In de kliniek kun je naast health checks ook gebruik maken van onder andere wellness-activiteiten, yoga, mindfulness, personal training of groepstrainingen. Alles wat te maken heeft met het behouden of optimaliseren van je gezondheid tref je aan in de kliniek.

MEDISCH KLINIEKIn de kliniek werken naast diverse artsen en specialisten zoals een orthopeed, internist, leefstijlarts, psychiater, radiotherapeut-oncoloog, sportarts ook therapeuten. Belangrijk is dat elk specialisme gewaarborgd is in de kliniek zodat bijna alle klachten eerst goed medisch of para-medisch onderzocht kan worden. Het is namelijk niet de bedoeling dat we klakkeloos de oorzaak ‘stress’ bijvoorbeeld, overnemen alvorens er leefstijloptimalisatie als medicijn voorgeschreven kan worden of gestart kan worden met medisch-paramedisch behandelen.

De kliniek werkt samen met diverse ziekenhuizen en klinieken in Nederland. De artsen vanuit de Schaafsma Kliniek houden contact met de verwijzer over de voortgang van de verwezen cliënt en indien nodig kan de arts snel schakelen. Denk hierbij aan verlaging medicatie of een snellere medische controle.

Cliënten die geen klachten hebben maar werken aan gezond ouder worden kunnen ook terecht, indien zij vragen zouden hebben zoals bij rug- of slaapproblemen. Dit maakt de zorg in de kliniek innovatief, effectief, efficiënt en heel persoonlijk.

GEZOND VETPERCENTAGE Een gezond vetpercentage is belangrijk voor een goede gezondheid. Soms zijn cliënten al jaren bezig met de strijd en verliezen zij het uiteindelijk dan toch. Vele diëten, pillen en shakes zijn de revue gepasseerd en helpen hen maar even. Leefstijlverandering blijkt uit wetenschappelijk onderzoek toch de oplossing. Het verbeteren van de vetpercentage is moeilijk, al helemaal als men dit alleen doet. Het belangrijkste is dat tijdens het verbeteren van de vetpercentage een multidisciplinair team om de cliënt heen staat. We hoeven niet uit te leggen dat het nemen van een wortel beter is dan chocola: het gaat erom waarom pak je de wortel niet? De weg vrij maken om een gezond vetpercentage te creëren is belangrijker dan een dieet volgen. Educatie, begeleiding en het contact met de therapeuten en trainers in een veilige omgeving is waaraan onze cliënt behoefte heeft en maakt de slagingskans groot. In de kliniek bieden wij naast leefstijltrajecten ook de GLI aan. De GLI, Gecombineerde Leefstijl Interventie, wordt vergoed uit de basisverzekering na verwijzing van de huisarts of specialist bij een BMI hoger dan 25. Vaak weten de cliënten niet dat ze hier gebruik van kunnen maken. In de kliniek kunnen de cliënten naast het volgen van de GLI tegelijkertijd ook gebruik maken van onze andere diensten. Dit maakt het werken aan een gezond vetpercentage voor iedereen haalbaar en veel interessanter.

ONTSPANNING Geen stress hebben hoeft niet het doel te zijn maar zorgen dat stress je leven niet beheerst en hierdoor klachten veroorzaakt kan wel één van de doelen zijn waaraan je kan werken. Cliënten met stressklachten, vermoeidheid, slaapproblemen en gejaagdheid kunnen terecht in de kliniek. Diverse therapieën en trainingen helpen de rust terug te keren én kunnen ervoor zorgen dat deze klachten niet meer terugkomen.

BEWEGEN In de kliniek worden diverse bewegingsvormen aangeboden individueel of in groepsverband. Denk aan personal training, medical training, sportwandelen, buiten training, vrouwenhart gezondheidsgroep maar ook diverse vormen van yoga. Sommige bewegingsvormen zoals medical training en yoga komen voor in een medisch leefstijl traject maar het is ook mogelijk om dit ‘los’ te volgen zonder de verplichting van een half- of jaarabonnement.

EVENTS De kliniek organiseert diverse events zoals lezingen, workshops, trainingen en allemaal hebben deze een affiniteit met gezondheid. Zo staat er in september op de planning een mountainbike tocht in Lage Vuursche, in november een lezing over borstgezondheid samen met het intergraal zorgteam Alexander Monro en is er eind januari 2022 een mentale Welzijnsretraite event in Otterlo. Wij vinden het belangrijk dat men de juiste kennis krijgt over diverse gezondheidsonderwerpen en daarom zullen wij in de toekomst vaker in gemeente De Bilt lezingen organiseren.

ALTIJD AL 5 KM WILLEN LEREN RENNEN? Dat kan, samen in een groep ga jij deze uitdaging aan! In een 9-weekse training wordt jij persoonlijk in de groep begeleid – medisch of niet medisch – met als optionele doel om mee te rennen met de chocolademelkloop op 28 november in De Bilt. Vanaf a.s. maandag 20 september van 19.30 – 20.30 uur start de training op het park van Berg en Bosch. Naast de trainingen op maandag wordt je ook begeleid om zelf thuis aan de slag te gaan. Kosten € 90,- excl. deelname chocolademelkloop. Geef je nu op via info@schaafsmakliniek.nl

Wilt u graag weten of de Schaafsma Kliniek u kan helpen? Maak dan een afspraak op 030-7852428 of maak een afspraak via de website, www.schaafsmakliniek.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie