Thea Geerts Makelaardij
Thea Geerts Makelaardij Eigen archief

Kijkje in de wereld van de makelaar

21 december 2021 om 12:13 Zakelijk

DE BILT Al in 2007 begon Thea Geerts haar eigen makelaarskantoor. Tegenwoordig is zij te vinden aan de Hessenhof 9 in De Bilt, waar het een ieder vrij staat eens langs te komen om het woningaanbod te bekijken of een vrijblijvend gesprek te voeren over mogelijke verhuisplannen. Het makelaarsvak beoefent Thea met veel plezier. “Ik vind het heel mooi om mensen te mogen begeleiden bij deze belangrijke stap in hun leven. Ik wil uitsluitend het beste voor mijn klanten”. Maar wat komt er nu zoal kijken bij het vak van makelaar en waar moeten kopers en verkopers rekening mee houden tijdens een (ver)koopproces in de huidige markt?

Door Leonie Kapiteyn

OPLEIDING Thea vertelt: “Voordat je als makelaar aan het werk gaat, moet je uiteraard een gedegen opleiding volgen. Daarbij komen veel verschillende aspecten aan bod zoals juridische vakkennis, bouwkunde, vastgoedeconomie, financiën en fiscaliteiten. Ook contracten opstellen, onderhandelen, inzicht in de ontwikkelingen in de huidige markt en omgaan met de werkwijze van collega-makelaars zijn onderdeel van de studie”. 

VERKOOPMETHODES Er bestaan verschillende verkoopmethodes. Zo is er de verkoopmethode waarbij met één persoon onderhandeld wordt, maar tegenwoordig is het verkopen middels inschrijving ook een veelvoorkomende manier van een huis verkopen. Bij Thea Geerts Makelaardij wordt zelfs 90% van de woningen middels inschrijving verkocht. Een inschrijving houdt in dat een potentiële koper op een bepaalde dag en tijd een eenmalig (finaal) bod mag uitbrengen op een woning of appartement. Daarbij moet dan duidelijk zijn opgenomen wat de voorwaarden zijn die bij het bod horen. 

INSCHRIJVING: TIPS BIJ HET UITBRENGEN VAN EEN BOD Eén van de belangrijkste voorwaarden bij het uitbrengen van een bod is het financieringsvoorbehoud. Dit is de termijn die kopers nodig hebben om de hypotheek in orde te maken. Hierbij is het raadzaam om alvorens een bod uit te brengen, overleg te hebben gehad met een hypotheekadviseur zodat vooraf bekend is welk hypotheekbedrag geleend kan worden. Gelet op de huidige overspannen markt, maakt het de positie van de potentiële koper sterker als deze termijn tot een minimum beperkt blijft. 

Een andere voorwaarde heeft betrekking op een bouwkundige keuring. Thea vertelt: “Tijdens een bezichtiging kijk je naar de bouwkundige staat van een woning. Echter, er zijn altijd zaken die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Om je ervan te verzekeren dat je geen kat in de zak koopt, is een bouwkundige keuring nagenoeg altijd noodzakelijk. Het is belangrijk dat je precies weet wat je koopt”. 

Ook de oplevertermijn wordt genoemd in het bod. “De verkopende partij geeft aan wanneer de woning kan worden opgeleverd. Als daar door de kopende partij aan geconformeerd wordt, vergroot dat de kans dat de woning aan hem of haar gegund wordt” aldus Thea. 

Dat ziet Thea direct op het laatste aspect dat te maken heeft met gunnen. “Verkopers kunnen ervoor kiezen om het huis niet te verkopen aan de hoogste bieder, maar aan een partij waar zij het beste gevoel bij hebben” vertelt Thea. “Potentiële kopers trekken soms alles uit de kast om een goede indruk te maken op de verkopers. Dit gaat van zelfgebakken taart tot een prachtige op maat gemaakte website van het droomhuis aan toe”.

Bij Thea Geerts Makelaardij krijgt een ieder die een bod heeft uitgebracht de mogelijkheid de andere biedingen in te zien. “Wij houden van openheid” aldus Thea. 

CONTACT Overweegt u ook een woning te kopen of verkopen? Thea Geerts Makelaardij helpt u graag. Neem vrijblijvend contact op middels het nummer 06-53722743 of kijk op www.makelaardijtheageerts.nl voor het meest actuele woningaanbod.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie