Pablo Seryniá in de galerie.
Pablo Seryniá in de galerie. Carolien Paasman
ZAKELIJK

Zoon Pablo brengt schilderijen Narcís Serinyá naar Nederland

Zakelijk

UTRECHT Op een voormalig bedrijfsterrein aan de buitenrand van Utrecht vind je Serinyá Gallery, deze dagen het tweede huis van Pablo Serinyá. Deze 45-jarige zoon van een beroemde, Spaanse kunstenaar en een Nederlandse moeder heeft op hier een expositie ingericht met werk van zijn recent overleden vader.

 

Als je Serinyá Gallery binnenstapt gebeurt er iets. Het lijkt wel een museum voor moderne kunst. Een ruim opgezette expositie met grote doeken, veel olieverf op canvas, in sprekende kleuren. De Spaanse zon, de mediterrane kleuren; je bent met één stap in een andere wereld.

Pablo vertelt hoe de collectie in Nederland is gekomen. Zijn succesvolle vader leefde een flamboyant leven. Zijn werk was geliefd, maar een financiële buffer had hij er niet mee opgebouwd. Wel stonden in zijn atelier een paar honderd schilderen in de opslag. 

INTENSIEVE ZORG Toen zijn vader na een hersenbloeding in 2018 intensieve zorg nodig had, zocht Pablo een manier om dat te bekostigen. Hij besloot de grote hoeveelheid doeken en tekeningen naar Nederland te brengen en met de verkoop de laatste jaren van zijn vader zo aangenaam mogelijk te maken. Dat was succesvol, maar Serinyá senior heeft er maar kort van kunnen genieten. In 2020 overleed de toen 67-jarige Spaanse kunstenaar, die tijdens zijn ziekteperiode een indrukwekkende aanvulling op zijn oeuvre neerzette. Terwijl hij niet kon praten en moeizaam bewoog schilderde hij abstracte karakters die een stemming uitdrukken. Zijn artistieke brein functioneerde nog steeds zeer goed. Pablo: ,,Elke dag, zonder uitzondering, schilderde hij bijzondere werken.’’

PRACHTIGE KUNSTWERKEN Na een periode van heen en weer reizen bleef Pablo achter, zonder vader en met een paar honderd prachtige kunstwerken. Veel meer dan hij in zijn eigen woning kwijt zou kunnen, en met een flinke kostenpost voor de huur van de galerie en het transport naar Nederland. Hij besloot om door te gaan met zoeken van een goede bestemming voor alle nagelaten schilderijen en doet dat sinds september 2021 vanuit een voor dat doel door hem en een paar vrienden ingericht voormalig kantoorpand.

LASTIGE START ,,De start was lastig, we waren een week open en moesten toen sluiten vanwege coronamaatregelen. We openden nog een tweede keer en moesten kort daarop weer dicht’’, vertelt Pablo die hoopt dat Serinyá Gallery nu open blijft. ,,Ik wil niet dat het werk van mijn vader verloren gaat. Voor mij is het een succes als dat lukt, en als ik uit de kosten ben.’’

KUNSTUITLEEN Particulieren en bedrijven kunnen kunstwerken naar keuze lenen voor zes of twaalf maanden. Het schilderij na de huurperiode kopen is mogelijk; dan wordt de huurprijs in mindering gebracht op de oorspronkelijke verkoopprijs. 

BIOGRAFIE Narcís Serinyá is in 1944 geboren in Barcelona. Het gezin verliet Spanje tijdens het regime van generaal Franco en vestigde zich in Venezuela. Serinyá keerde op 21-jarige leeftijd terug naar zijn geboortestad en studeerde aan de Escuela de Bellas Artes. In 1968 was hij een van de vier oprichters van de Tarot Groep. De succesvolle en gedreven schilder was een groot liefhebber van jazz en ging zelfs naar het conservatorium. Drummen in een jazzband was een jeugddroom. Hij brak door als drummer en speelde op veel jazzfestivals. Zijn hart lag bij de schilderkunst; 34 jaar lang exposeerde hij voornamelijk in Frankrijk, Spanje en Nederland. 

GRATIS PARKEREN Serinyá Gallery is elke zaterdag en zondag open van 10.00 tot 18.00 uur aan de Kanaalweg 14 in Utrecht. Parkeren voor de deur is gratis. Wilt u eerst meer informatie? Stuur dan een e-mail: info@serinyagallery.com of bel: 06-83165000.


advertentie