Toosje Valkenburg
Toosje Valkenburg Nout Steenkamp Fotografie

Weet u wat u wilt in de laatste fase van uw leven?

28 september 2021 om 13:55 Zorg

DE BILT Het is een onderwerp dat wij allemaal voor ons uitschuiven; het onvermijdelijke moment van overlijden. Hoewel wij geen invloed hebben op het moment van overlijden, hebben wij dat wel op de zorg die wij in de laatste fase van ons leven willen ontvangen.

In het kader van een onderzoek van het Amsterdam UMC, gesubsidieerd door ZonMw, Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, worden er op diverse plaatsen in het land bijeenkomsten georganiseerd om mensen te informeren en vragen te beantwoorden over hoe zij hun laatste levensfase van hun leven willen doorbrengen. Gezondheidscentrum De Bilt, Huisartsenpraktijk Orionlaan, Steunpunt Mantelzorg en Stichting Het Bezinningshuis organiseren vier van deze informatieve bijeenkomsten op 5 en 28 oktober en op 9 en 11 november tussen 15:00-17:00 uur. Deelname is gratis. De bijeenkomsten vinden plaats in het H.F. Witte Centrum aan het Henri Dunantplein in De Bilt.

Door de medische vooruitgang zijn mensen, die ongeneeslijk ziek zijn, langer ziek en duurt de terminale fase van hun leven ook langer dan vroeger het geval was. De periode van ongeneeslijk ziek zijn, wordt de palliatieve fase genoemd. Vaak voelen mensen zich dan goed. Denk hierbij voorbeeld aan Alzheimer. De ongeveer drie laatste maanden van de palliatieve fase, wordt aangeduid met terminale fase. 

Het is belangrijk om in de palliatieve fase goed na te denken en te praten over de zorg die u wilt ontvangen in de laatste fase van uw leven. Maar eigenlijk is het nog beter om hierover na te denken wanneer u nog helemaal niet ziek bent. Voorbeelden van essentiële vragen zijn: wilt u wel of niet gereanimeerd worden en wilt u wel of niet opgenomen worden op de ic-afdeling? En wellicht denkt u na over het opstellen van een euthanasieverklaring. Het kan rust geven om deze onderwerpen tijdig met uw naaste omgeving besproken te hebben, zodat zij op de hoogte zijn van uw laatste wensen.

Toosje Valkenburg, huisarts bij Gezondheidscentrum De Bilt: “Ik twijfelde geen moment toen ik werd gevraagd werd om mee te werken aan deze bijeenkomsten.” Ook huisarts Jolanda Nijboer van Huisartsenpraktijk Orionlaan reageerde meteen enthousiast: “Het is zo belangrijk om mensen goed te informeren en tijdig in gesprek te gaan!” Voor Robin Zuidam, projectleider van de bijeenkomsten en voorzitter van Stichting Het Bezinningshuis voelt het als een voorrecht om samen met deze huisartsen in gesprek te mogen gaan met inwoners van gemeente De Bilt. Ook zal Marianne Houkamp, mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg, aanwezig zijn tijdens de bijeenkomst om te vertellen over wat het Steunpunt voor u kan betekenen en om vragen te beantwoorden.

Patiënten van het Gezondheidscentrum De Bilt kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomsten van 5 oktober of 11 november via administratie@ghcdebilt.nl. Wanneer u patiënt bent bij Huisartsenpraktijk Orionlaan kunt u zich daar rechtstreeks per e-mail aanmelden voor de bijeenkomsten van 28 oktober en 9 november: assistente@orionlaan.nl. Anderen kunnen zich via het contactformulier op de website van Stichting Het Bezinningshuis aanmelden: www.bezinningshuis.nl /contact of telefonisch via: 085-0043088

Jolanda Nijboer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie