Simone Woudenberg naast haar minibieb die nu ook als MUP fungeert.
Simone Woudenberg naast haar minibieb die nu ook als MUP fungeert. Julie Houben

Minibieb met maandverband

Zorg

‘Dan maar wat minder boeken’

[BILTHOVEN] Een op de tien meisjes en vrouwen heeft soms geen geld voor menstruatieproducten. Menstruatie-armoede noemen we dat. Simone Woudenberg opende daarom het eerste Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) in onze gemeente. In haar minibiebje.

Door Julie Houben

[SERIEUS PROBLEEM] Het was even wennen, vertelt Simone (48), toen ze een deel van de onderste plank van haar minibieb leegmaakte en er doosjes tampons en wat pakjes maandverband neerlegde. “Maar kennelijk is dit dus een serieus probleem in ons land. Dan zal dat in onze gemeente ook wel spelen. Het zit nu eenmaal in mij dat ik mensen graag help. Dus dan maar wat minder boeken als ik daarmee meiden of vrouwen kan helpen met iets dat toch geen probleem mag zijn.”

Simone’s minibieb staat nu bijna een jaar in haar voortuin aan de Enckelaan (vlakbij het Lichtruim) en loopt heel goed. “Ik zorg altijd voor mooie titels en maak hem elke dag schoon. Soms spreken mensen mij dan aan die er blij mee zijn en er regelmatig boeken uit lenen. Daar doe je het toch voor? Toen wees mijn zus me onlangs op een bericht van het Armoedefonds. Zij leveren pakketten met menstruatieproducten aan iedereen die wil meehelpen in de strijd tegen menstruatie-armoede. Die kunnen mensen dan gratis beschikbaar stellen via Menstruatie Uitgiftepunten (MUPs). Minibiebs werden als een mogelijk MUP genoemd.”

[PRIMEUR] “Ik bestelde meteen een pakket bij het Armoedefonds. Het is een flinke doos waar ik even mee vooruit kan. Er liggen nu sinds een paar dagen wat menstruatiespulletjes naast de boeken en flyers van het Armoedefonds over het MUP. Anders denken de boekenliefhebbers misschien ‘wat moeten die maandverbandjes daar nou?’ Volgens mij is er één pakje tampons uitgehaald. Ik ga ervanuit dat ik daarmee iemand geholpen heb. Dat is natuurlijk de basis van het hele concept van zowel de minibieb als ook de MUPs: we helpen elkaar als gemeenschap waar de overheid dat niet kan of niet wil.”

[Primeur] Simone heeft de primeur in onze gemeente met haar MUP. “Ik hoop dat meisjes en vrouwen die geen geld hebben voor maandverband of tampons de weg naar mijn minibieb/MUP weten te vinden. Wie weet zien ze dan ook nog een boek dat hen aanspreekt! En wie zich een beetje schaamt: dat is niet nodig. Ik kijk echt niet de hele dag wie er allemaal bij mijn kastje staat. Dat zou ik zelf ook niet willen als ik bij andermans minibieb naar boeken kijk.”

[KOM LANGS] De Minibieb annex MUP van Simone Woudenberg staat op Enckelaan 18, vlakbij het Lichtruim. Heb je een vraag of wil je bijvoorbeeld menstruatiespulletjes of incontinentiemateriaal doneren voor in het MUP? Ga langs of bel Simone: 06 - 26488500.

Voor meer informatie over menstruatiearmoede, kijk op: www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede. Of kijk op #mupnl

advertentie