Wendy van Rijn in het Grand Café van METS Center, de nieuwe locatie van Alzheimer Café De Bilt.
Wendy van Rijn in het Grand Café van METS Center, de nieuwe locatie van Alzheimer Café De Bilt. Alzheimer Café De Bilt

‘Mensen zitten vol vragen’

Zorg

Vrijwilliger van de maand

[BILTHOVEN] Al zeven jaar is Wendy van Rijn een van de vaste gezichten van het Alzheimer Café De Bilt. Dat biedt elke 2e dinsdagavond van de maand een baken van kennis en herkenning voor mensen die te maken krijgen met dementie.

Door Julie Houben

Het Alzheimer Café De Bilt voorziet duidelijk in een behoefte. Vóór corona kwamen er elke maand zo’n 20-25 mensen. Het zijn vooral mensen met dementie en hun partners en daarnaast kinderen van mensen met beginnende dementie. Zij zitten vol vragen over eigenlijk alles wat bij dementie komt kijken, vertelt Wendy van Rijn. Zij was casemanager dementie in gemeente De Bilt en kwam al vanaf het begin bij het Alzheimer Café. Ze werd er na een tijdje vrijwilliger en sinds 7 jaar is ze een van de gespreksleiders. 

[BEGRiP EN CONTACT] “Ik zag hoe opgelucht bezoekers van het Alzheimer Café waren. Dat ze niet de enigen waren wiens leven opeens op zijn kop stond doordat hun dierbare dementie begon te krijgen. In het Café vinden mensen begrip en contact met anderen in eenzelfde situatie. Ze krijgen de boodschap: ‘Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen.’ Daarnaast krijgen ze veel informatie. We nodigen elke keer een deskundige uit, die iets vertelt over een thema dat speelt bij dementie. Dat gaat van uitleg over wat dementie is tot juridische zaken zoals autorijden, financiën, gedragsverandering of hulp en hulpmiddelen. We zijn altijd met zeker zeven vrijwilligers aanwezig, zodat er alle ruimte is voor een-op-eengesprekken met nieuwkomers of voor specifieke vragen. We doen de avonden dus echt met een team van vrijwilligers. Eigenlijk zouden we ook met zijn allen dit gesprek moeten doen want we dragen allemaal evenveel bij.”

[NIEUWE LOCATIE] Sinds kort zit het Alzheimer Café in een nieuwe locatie: het Grand Café van METS Center in Bilthoven. “De loop moet er nog een beetje inkomen, merken we,” licht Wendy toe. “Twee jaar corona heeft er wel ingehakt. Er is bij sommigen nog wat angst tot fysiek samenkomen. Daarnaast is de drempel wat hoger na zo’n lange tijd, de vertrouwdheid is weg. Een nieuwe locatie helpt daar niet echt bij. Ik hoop dat de huisartsen, thuiszorg, casemanagers dementie en andere professionals op het nut van het Alzheimer Café blijven wijzen. Mensen hebben echt veel aan deze avonden, dat merk ik keer op keer. Ik hoop dat ik nog lang mijn bijdrage kan leveren.”

[JUBILEUMAVOND] Op dinsdagavond 10 mei viert het Alzheimer Café De Bilt zijn 12,5 jarig jubileum. Met een hapje en drankje, vanaf 19.30 uur. Speciale gast is Christa Reinhoudt, één van de deelnemers van het tv-programma Restaurant Misverstand. Zij kreeg op haar 47e de diagnose Alzheimer. Locatie: METS Center, Rembrandtlaan 1c in Bilthoven (tegenover WEBA Design). Toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom.

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/zeist-en-omstreken/alzheimer-cafe-de-bilt

advertentie