Een deel van het enthousiaste team van Medinello.
Een deel van het enthousiaste team van Medinello. Medinello

Omgaan met chronische pijnklachten

17 januari 2023 om 20:35 Zorg

ZEIST Chronische pijn heeft een enorme impact op je leven. Je voelt je soms machteloos en gefrustreerd. Heb je alles al geprobeerd en niets lijkt te helpen? Medinello biedt perspectief. Dit is hét expertisecentrum voor mensen met langdurige klachten, zoals fibromyalgie, hoofdpijn, vermoeidheid, rugklachten (rugpijn) of arbeidsgerelateerde klachten. Een multidisciplinair team staat voor je klaar om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Door Claudia Verbree

Als je langer dan drie tot zes maanden pijn ervaart, spreken we van chronische pijn. De impact is enorm. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. De specialisten van Medinello helpen je omgaan met de belemmeringen die je door je klachten ervaart. Je kunt er terecht voor de revalidatiezorg die bij je past. 

Cardiola Heethaar is locatiemanager bij Medinello Zeist: ,,Wij gaan niet op zoek naar de oorzaak van je klacht. Als je meerdere therapieën hebt geprobeerd, weet je vaak al waar het vandaan komt of kan de oorzaak niet gevonden worden. Wij kijken naar hoe we jouw situatie kunnen verbeteren. Dat gaat niet over het verminderen van pijnklachten, maar wel over het verbeteren van de kwaliteit van leven.” 

De klachten die je ervaart kunnen gecombineerd zijn met andere psychosociale problemen die je niet altijd zelf kunt oplossen. 

TEAM SPECIALISTEN Om je aan te melden bij Medinello heb je een verwijzing nodig van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Het traject wordt vergoed vanuit de zorgverzekering (na goedkeuring van de zorgverzekeraar). Er zijn ook mogelijkheden voor de werkgever om te betalen. ,,We zien steeds vaker dat werkgevers een traject betalen, omdat medewerkers door een behandeltraject bij Medinello duurzaam re-integreren. Een waardevolle investering.”

Als je aangemeld bent bij Medinello volgt er een uitgebreid kennismakingsgesprek. ,,Er wordt gekeken of je hulpvraag aansluit bij onze werkwijze en andersom”, vult Cardiola aan. 

Op het moment dat er aansluiting is, wordt er een intake gepland met het multidisciplinaire team, bestaande uit onder andere een psycholoog, fysiotherapeut, revalidatiearts en casemanager. Deze laatste coördineert je gehele behandeltraject en is je directe aanspreekpunt.

BEHANDELTRAJECT Gemiddeld duurt een behandeltraject tussen de 12 en 16 weken waarbij je ongeveer 8 uur per week aan de slag gaat. Het mentale aspect wordt gecombineerd met het fysieke stuk. 

Aan de hand van modules komen verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan balans, hoe kun je toch de dingen blijven doen die je leuk vindt ondanks je klachten. ,,Voorlichting en educatie is een belangrijk onderwerp”, vertelt Cardiola. ,,Als je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je hiermee om kunt gaan op een constructieve manier, heb je veel gewonnen.”

VERSTERKEND KARAKTER Het unieke aan het behandeltraject bij Medinello is dat alle therapieën parallel aan elkaar lopen en ook nog eens op elkaar aansluiten. Dit alles heeft een versterkend karakter. Bovendien is er steeds overleg tussen de specialisten om het maximale uit het behandeltraject te halen. 

Cardiola: ,,Wij horen regelmatig dat mensen meerdere therapieën hebben geprobeerd, maar achter elkaar. Niet gelijktijdig. En dat is juist onze kracht. Het effect van de behandeling is daardoor zoveel groter.”

Meer informatie: medinello.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie