Hilde Tuytel, fysiotherapeut Artrose Instituut Nederland, geeft één-op-één begeleiding.
Hilde Tuytel, fysiotherapeut Artrose Instituut Nederland, geeft één-op-één begeleiding. Artrose Instituut Nederland

Verken je opties bij artrose

17 januari 2023 om 21:45 Zorg

ZEIST Artrose is de meest voorkomende gewrichtsziekte. De kwaliteit van het gewrichtskraakbeen verslechtert en in sommige gevallen verdwijnt het gewrichtskraakbeen volledig. Dat kan vervelende pijnklachten veroorzaken. Het Artrose Instituut Nederland heeft alles onder één dak om deze klachten te behandelen. Het doel van de behandeling is om een operatie te voorkomen of uit op z’n minst uit te stellen. 

Door Claudia Verbree

Als je last hebt van artrose word je vaak voor een moeilijke keuze gesteld. Of je leert ermee leven of er volgt een operatie. Terwijl daartussenin van alles mogelijk is. Het Artrose Instituut Nederland biedt deze opties. Hoewel artrose kan voorkomen in alle gewrichten, ligt hun specialisatie bij knie en heup.

BEHANDELPLAN Artrose werd lange tijd beschouwd als het gevolg van ouder worden. Iets wat alleen verholpen kan worden door een operatie, waarbij in de meeste gevallen het versleten gewricht wordt vervangen door een gewrichtsprothese. Recente wetenschappelijke studies hebben laten zien dat er goede niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn en dat een operatie daardoor niet altijd noodzakelijk is.

Na een intake met een medisch specialist en een fysiotherapeut wordt er een behandelplan opgesteld. Een gemiddeld behandelplan duurt tussen de drie en vier maanden. Een team van medisch specialist, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, podoloog en leefstijlcoach gaan met je aan de slag. 

INGEWIKKELDE AANDOENING Door te trainen, sterker te worden, slimmer en beter te bewegen kunnen de klachten afnemen en mogelijk een operatie vermeden worden. Artrose is een ingewikkelde aandoening waarbij meerdere omstandigheden een rol spelen. Standsafwijkingen van het gewricht of de manier van belasten van het gewricht spelen een rol, maar ook zaken als overgewicht, roken, je voedingspatroon en je conditie. Ziektes zoals diabetes hebben ook invloed. 

Peter Kruft is één van de oprichters van het Artrose Instituut Nederland: ,,Eén van onze drijfveren is mensen duidelijk maken dat er zoveel meer mogelijk is als je last hebt van artrose in je gewrichten. Je kraakbeen groeit niet aan tijdens een behandeling, maar je kunt bijvoorbeeld wel je spieren trainen. Daardoor word je sterker en ervaar je minder pijn. 

ALTIJD WINST Of door bijvoorbeeld het gebruik van een op maat gemaakt inlegzooltje waardoor je je knie anders belast en je klachten bij het bewegen afnemen. Een behandelplan betekent in alle gevallen toch altijd winst, want je wordt sterker.”

VOORLICHTING Door de specialisten van het Artrose Instituut Nederland wordt zeer veel tijd en aandacht besteedt aan voorlichting. ,,Door inzicht te geven hoe een gewricht precies werkt en informatie over wat belastend is en wat niet, is er al gezondheidswinst te behalen”, aldus Peter. 

LANGE TERMIJN RESULTATEN ,,Je leert niet alleen om op een juiste manier te bewegen, maar ook waarom. Dat laatste is cruciaal voor langere termijn resultaten. Je weet dan bij welke signalen je actie moet ondernemen.” 

Het behandelplan is daardoor een combinatie van veel oefenen en veel praten.

AANMELDEN Het Artrose Instituut Nederland heeft vestigingen in de plaatsen Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Maarssen en Zeist. Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts om een afspraak te kunnen maken.

De behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering. 

Meer informatie: 

www.artroseinstituut.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie