Team en staf zoeken troost bij elkaar na verloren finale
Team en staf zoeken troost bij elkaar na verloren finale Ingrid van der Elst

Stichtsche vrouwen grijpen naast landstitel hockey

29 mei 2023 om 16:41 Hockey Tips van de redactie

BILTHOVEN De tweede en laatste finalewedstrijd om het landskampioenschap hockey bij de vrouwen werd maandag niet het feest waar heel hockeyend Bilthoven op had gehoopt. SCHC, het hele seizoen ongeslagen gebleven, verloor met shoot-outs de tweede en laatste finalewedstrijd op eigen veld van Amsterdam, en liep zo de landstitel mis.

Door Ingrid van der Elst

Het was de vierde keer dat SCHC in de finale stond. De eerste drie (2014, 2015 en vorig jaar) verloor het telkens van Den Bosch. Die club was echter in de halve eindstrijd uitgeschakeld door Amsterdam. SCHC had in twee wedstrijden duidelijk met de nummer vier van de reguliere competitie, Hurley, afgerekend. De Bilthovense ploeg dichtte zichzelf een goede kans toe. Zeker omdat het in de reguliere competitie, in de halve finale én in de eerste wedstrijd van zaterdag in Amsterdam (2-2) ongeslagen was gebleven.

Er ontspon zich een attractieve wedstrijd op het veld vlak voor het clubhuis, en voor de ogen van duizenden toeschouwers. SCHC pakte meteen het initiatief en heel Bilthoven kon er waarschijnlijk van genieten toen het binnen een minuut scoorde via een harde backhandslag van Laurien Leurink. Dat verhoogde de feeststemming alleen nog maar. Ruim 10 minuten later maakte Amsterdam met een hard, strak schot in de linkerhoek gelijk. Stichtsche had wel de overhand, maar Amsterdam kwam er toch een paar keer gevaarlijk uit. De rust ging met 1-1 in. Amsterdam miste een enorme kans om op 2-1 te komen. Het pushte een strafbal hard op de paal. Dat vonden de supporters van SCHC niet erg, en het moedigde de thuisploeg nog fanatieker aan.

Na de pauze speelde SCHC wat slordiger, en werden de spitsen nauwelijks nog bereikt. Het kwam zelfs achter toen Amsterdam de rebound van een strafcorner binnenschoot. Toch kwam SCHC opnieuw terug, net als zaterdag, via Pien Dicke die een voorzet van Famke Richardson knap afrondde.

Door de 2-2 eindstand moest de landstitel worden besloten via shoot-outs. Kennelijk had Amsterdam daar goed op geoefend, want het won de serie met 4-1. Keeper Alexandra Heerbaart was telkens kansloos op de Amsterdamse shoot-outs, daar waar Kyra Fortuin van SCHC er slechts eentje inprikte, en Yibbi Jansen en Mette Winter op de Amsterdamse doelvrouwe stuitten.

Tranen

Verschillende speelsters zaten in tranen in de dug-out, of lieten zich tijdens de huldiging van Amsterdam troosten door familie en vrienden aan de rand van het veld. De hele ploeg, de reserves, de begeleiding en de supporters waren er kapot van.

“Dit is echt heel zuur,” concludeerde coach Lucas Judge na afloop. “We konden vandaag niet echt een vuist maken tegen dit Amsterdam. Ik had het de club, alle vrijwilligers en supporters, zó gegund, zeker op eigen veld!” Judge blijft gewoon aan als coach, en hoopt dat het volgende seizoen evenveel, eigenlijk nog meer, succes oplevert.

Speelsters laten zich troosten door vrienden en familie
Speelsters huilen uit bij de dugout.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie