Gidi Croes toont trots haar kinderboek, dat te koop is op Boekscout.nl
Gidi Croes toont trots haar kinderboek, dat te koop is op Boekscout.nl Carin Röst

Croes (95) schrijft jeugdboek

12 oktober 2021 om 10:25 Achtergrond

BILTHOVEN Gidi Croes uit Bilthoven heeft op 95-jarige leeftijd een kinderboek uitgebracht. ‘Rake de eilandkabouter-avonturen met zijn dierenvriendjes’ is een boek voor kinderen vanaf vijf jaar. “Ik geniet ontzettend van het schrijven en gun het ook anderen om te genieten van een mooi verhaal. Bovendien: je bent nooit te oud om een nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Door Carin Röst

‘Raka de eilandkabouter-avonturen met zijn dierenvriendjes’ zit vol avontuur en levenswijsheden in een mix van feit en fictie. De vier verhalen heeft Croes in de afgelopen jaren geschreven, vertelt ze op een stralende herfstdag in haar woning in Huize Het Oosten met uitzicht op de binnentuin. “De afgelopen jaren heb ik allerlei verhalen geschreven, gewoon voor mijn plezier. Tijdens de lockdown, toen ik niet veel te doen had, bedacht ik me dat ik van deze vier verhalen over de kabouter een kinderboek wilde maken.” Ze benaderde Uitgeverij Boekscout en onlangs is haar eerste kinderboek verschenen.

INSPIRATIE UIT LA PALMA Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf vijf jaar, vervolgt Croes. “Ik heb mijn verhalen ‘uitgetest’ op een van mijn achterkleinkinderen, ik heb er inmiddels dertien, hij was toen vier jaar. Hij vond het enorm spannende verhalen.” Veel van haar inspiratie heeft ze uit haar vele reizen gehaald. “Ik ben veel op het eiland La Palma geweest, waar ik onder de indruk was van de schoonheid en variëteit van de natuur. In het eerste verhaal komt bijvoorbeeld een drakenboom voor, die je op La Palma vindt.” Ze heeft de illustrator Anke Bits nog een foto gestuurd van de boom, zodat zij wist wat ze precies moest tekenen. Overigens bevat het boek niet te veel illustraties, vertelt ze. Ze wil kinderen stimuleren hun eigen fantasie te gebruiken.

DE KRACHT VAN WOORDEN Het is niet haar eerste boek, vervolgt Croes, die vroeger werkte als geestelijk raadsvrouw. Ze heeft eerder een boek geschreven over rouw. “Het is al lang geleden uitgegeven door de Kübler-Ross Stichting. Elisabeth Kübler-Ross was een Zwitserse-Amerikaanse psychiater die wereldwijd lezingen en cursussen gaf over stervensbegeleiding en rouw. In dat boek beschreef Croes twee verschillende soorten rouw uit eigen beleving: één na een plotseling verlies en één na een sterven na langdurige ziekte. “Pas een jaar of vijfentwintig geleden begon ik met schrijven voor mijn plezier. Eerst waren dat reisdagboeken vol feiten, maar nu schrijf ik bijvoorbeeld columns en verhalen voor het Huiskringnieuws, het huisblad hier in Huize Het Oosten. Het gekke is: vroeger op de middelbare school in Den Haag vond ik opstellen schrijven verschrikkelijk. Nu terugkijkend denk ik: ik was gewoon bang. Woorden hebben zo’n kracht. Ik denk dat ik me pas op latere leeftijd bloot durfde te geven.”

NOOIT TE OUD Inmiddels geniet Croes ontzettend van het schrijven. “En ik gun het ook anderen om te genieten van een mooi verhaal. Dat heeft te maken met een belangrijke levenshouding van mij. Zoals ze in Afrika zeggen: Ubuntu; oftewel: ik ben opdat wij zijn. Het gaat om het bewustzijn dat we niet als eenlingen leven maar met elkaar en dat we zo veel mogelijk fijne dingen met elkaar delen.” En ze heeft met het uitbrengen van dit boek een boodschap. “Je bent nooit te oud om nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie