Meer aandacht voor dementie is belangrijk volgens Ronnie van Wijk
Meer aandacht voor dementie is belangrijk volgens Ronnie van Wijk Carin Röst

Week rondom het thema Dementie

15 september 2021 om 08:53 Activiteiten

‘Bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving’

DE BILT In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseert Mens de Bilt in de week van 20 tot en met 27 september allerlei activiteiten rondom het thema dementie. 

Carin Röst

De rode draad van de activiteiten vormt de fietsroute langs de fototentoonstelling de vele gezichten van dementie op verschillende locaties in gemeente de Bilt, Bunnik en Zeist. Hierin laat de Amerikaanse fotograaf Cathy Greenblat portretten zien van mensen met dementie en hun omgeving. Aanleiding voor de activiteitenweek is Wereld Alzheimer Dag op 21 september, waarop aandacht wordt gevraagd voor Alzheimer en andere dementievormen. “Een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie en hun aantal stijgt snel”, vertelt Ronnie van Wijk, manager Welzijn, mantelzorgondersteuning en buurtsport bij Mens De Bilt.

WINKELMEDEWERKERS De activiteiten zijn daarom niet alleen bedoeld voor mensen met dementie en hun naasten, maar zeker ook voor mensen die er bijvoorbeeld via hun werk mee in aanraking komen, zoals winkelmedewerkers. Zo geeft Alzheimer Nederland bij Mens de Bilt in de Bilt en in Maartensdijk een training voor winkelpersoneel om met mensen met dementie om te gaan. “Mensen met dementie doen echt hun best. Als ze in de supermarkt vergeten te betalen, doen dat niet expres. Hoe meer een winkelmedewerker van dementie af weet, hoe beter hij of zij op zo’n situatie zal reageren. Meer begrip van de ziekte bij ons allemaal draagt eraan bij dat mensen met dementie op een fijne plek kunnen blijven wonen.”

KOFFIE DRINKEN Van gemeente De Bilt een dementievriendelijke samenleving maken, dat is ook de missie van Netwerk Dementie De Bilt. Hiermee heeft Mens De Bilt, samen met onder meer ouderenzorgorganisatie Silverein en Alzheimer Dagcentrum Beth Shamar, de activiteitenweek opgezet. Voor wie wil bewegen, is er een workshop Tai Chi bij Rinnebeek in de Bilt. Tai Chi is een Chinese bewegingsleer gebaseerd op vloeiende en harmonieuze bewegingen, voor mensen met dementie vaak een prettige manier van bewegen. Bij Mens De Bilt kunt u koffie drinken met een casemanager en praten over wat dementie met u doet, als persoon met dementie, of als mantelzorger of geïnteresseerde. “Voor mensen met dementie is het fijn om informatie te krijgen over wat er met hen aan de hand is, en natuurlijk ook om andere mensen te ontmoeten”, vertelt Van Wijk.

MEER BEGRIP “Wat je vaak ziet bij mensen met beginnende dementie en hun naasten is dat ze lang doen of er niks aan de hand is”, vervolgt ze. “Ze willen het binnenshuis oplossen. Het zou mooi zijn als er ook buitenshuis meer begrip voor is. Dementie is een waanzinnig ingrijpende ziekte. Iemand verandert in zijn hoofd maar is nog steeds een mens van vlees en bloed. De basis is dat inwoners beseffen dat mensen met dementie hier ook wonen en hun leven leiden; dan zijn we al een heel eind. Iedereen kan bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving.”

Ga voor meer informatie en aanmelden: https://www.mensdebilt.nl/wereldalzheimerdag

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie