De Bilt houdt vast aan bladblazers

De Bilt - De gemeente De Bilt is niet van plan om het gebruik van bladblazers te minimaliseren. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van GroenLinks fractievoorzitter Henk Zandvliet. Die zou het liefst zien dat alleen blad wordt geruimd waar dat nodig is omdat het gevaar oplevert of ter voorkoming van schade. En dan bij voorkeur met de bezem of eventueel een elektrische bladblazer. De bladeren bevatten immers ook voedingsstoffen en zijn belangrijk als beschutting voor insecten en kleine zoogdieren zoals egels.

Bladblazers met verbrandingsmotoren leveren niet alleen enorm veel geluidsoverlast op (tot 120 decibel), ze zorgen ook voor een luchtverontreiniging die vele malen groter is dan die van een grote benzineauto. Het college ziet hierin echter geen probleem: “Geluidsoverlast is inherent aan het werken met motorisch gereedschap. En de BIGA, die voor ons het bladruimen uitvoert, gebruikt alkylaatbenzine, een schonere brandstof.” Het gebruik van deze benzine voor bladblazers is echter al sinds 2010 verplicht en alkylaatbenzine bevat weliswaar minder benzeen en tolueen, maar is nog altijd erg schadelijk voor het milieu.

Zandvliet is erg teleurgesteld over het wegwuiven van de bezwaren tegen de bladblazers: “Ik heb een groot aantal reacties ontvangen van mensen die ook vinden dat we daar echt vanaf moeten. In Duitsland wordt gemeenten afgeraden om ze nog te gebruiken en in Vlaanderen zijn alle gemeenten er vorig najaar mee gestopt.” De fractie van GroenLinks overweegt om er bij de begrotingsbehandeling dit najaar op terug te komen en de raad om een uitspraak te vragen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden