<p>Oprichters Robin en Hilda Zuidam van Het Bezinningshuis op hun nieuwe plek in Hollandsche Rading&nbsp;&nbsp;</p>

Oprichters Robin en Hilda Zuidam van Het Bezinningshuis op hun nieuwe plek in Hollandsche Rading  

(Foto: Astrid van Walsem)

Jezelf hervinden na rouw en verlies

De takken aan de bomen deinen mee op de wind. Ze zijn als armen die je de weg wijzen naar de plek waar je letterlijk en figuurlijk de ruimte vindt om te zijn. Te midden van dit prachtige bos staat het Bezinningshuis op een glooiend gazon. De plek praat met jou en straalt rust uit.

Hollandsche Rading - Afgelopen maandag opende schrijver Arthur Japin officeel de deuren van Het Bezinningshuis op de nieuwe locatie in Hollandsche Rading. Voorheen was de stichting gevestigd in Den Dolder. Oprichters van de stichting Het Bezinningshuis zijn Robin en Hilda Zuidam. Het idee om de stichting op te richten in 2017 ontstond toen beiden in korte tijd vijf dierbaren verloren. Robin Zuidam: "Met Het Bezinningshuis bieden wij een plek aan mensen die te maken hebben met een ongeneeslijke ziekte of dichtbij hun levenseinde komen en hun naasten, maar ook voor degene die op een kantelpunt in hun leven staan. Wij luisteren zonder te oordelen." Hilda Zuidam: "Wij willen mensen een plek geven voor een time out. Het is altijd aftasten waar iemand behoefte aan heeft, maar de mensen die hier komen hoeven niks van ons. Wanneer er behoefte is, kunnen wij praten of in stilte wandelen. Wij willen de ruimte geven om mensen hun verhaal te laten vertellen. Alles is bespreekbaar en over de dood mag je praten. Bij rouwen gaat een stukje van jezelf dood en je moet jezelf opnieuw gaan vinden. Wij willen daarbij graag helpen zonder opdringerig te zijn. Wij zijn tijdens een verblijf zo onzichtbaar als gasten willen dat wij zijn."

Het Bezinningshuis heeft vier speerpunten; overnachtingen, begeleiding, trainingen en retraites. Er zijn zes gastenkamers. Elke gastenkamer heeft een eigen koelkastje op de kamer en een prachtig uitzicht op de tuin en het bos. Robin en Hilda hebben een plek gecreëerd waar je figuurlijk en letterlijk de ruimte krijgt om te mogen zijn. Robin: “Tijdens gesprekken en begeleiding fungeren wij als spiegel. Zelfreflectie is het mooiste cadeau aan jezelf.

Hilda: “Bij Het Bezinningshuis vind je lotgenoten en steun bij elkaar. Daarnaast hebben wij een heel groot netwerk die wij kunnen inschakelen. Zo was er bijvoorbeeld iemand die ernstig ziek was en die heel graag gemasseerd wilde worden. Wij kennen iemand die gespecialiseerd is in het masseren bij kanker. Door het masseren kwamen vastzittende emoties los en dat was mooi om te zien." Robin: “Dood is niet maakbaar en je hebt geen controle over het einde. Dit hele proces kan heel eenzaam zijn. Wij bieden ondersteuning. Hilda: "Dood doet meer leven, zeggen wij altijd. Je leeft intenser en je maakt bewuster keuzes. Het klinkt allemaal misschien zwaar, maar er wordt op deze plek ook veel gelachen."

Idealistische realisten noemen het echtpaar Zuidam zichzelf. Iedereen is welkom ongeacht geloofsovertuiging, leeftijd, achtergrond of financiële draagkracht. www.Bezinningshuis.nl

Astrid van Walsem

'Over de dood mag je praten'

Astrid van Walsem
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden