Aafke aan het werk in de biologische zelfoogsttuin Kansrijk waar zij beroemd is om haar heerlijke zelfgemaakte pesto's www.tuinkansrijk.nl
Aafke aan het werk in de biologische zelfoogsttuin Kansrijk waar zij beroemd is om haar heerlijke zelfgemaakte pesto's www.tuinkansrijk.nl (Foto: Astrid van Walsem)

Boodschappen doen in de buitenlucht

De komende maand zetten wij elke week een ondernemer in de kijker die meedoet aan de Biltsheerllijk fietsroutes uit De Bilt. De vijf routes variëren van 10 tot 18 km met onderweg verschillende stop- en rustpunten. De ideale manier om de mooie en lekkere gemeente de Bilt beter te leren kennen. Vandaag in dit vierde en laatste deel een bezoek aan de Zelfstoogsttuin Kansrijk.

Groenekan - Vier voormalige huisgenoten komen samen terecht in de gemeente De Bilt. Alle vier met een verschillende achtergrond maar met een gedeelde droom. Hun oog valt op een oproep in de krant: Nieuwe eigenaren gezocht voor zelfoogsttuin Kansrijk in Groenekan. Een kans die zij graag aanpakken en sinds maart 2020 valt de biologische zelfoogsttuin onder hun beheer en zijn zij als tuinders verantwoordelijk voor alles wat er groeit en bloeit. Een van hen is Aafke Beernink (30). "Door corona viel mijn reguliere baan stil en eigenlijk kwam dat wel goed uit. Zodoende kon ik mij vol op de tuin storten. Met deze zelfoogsttuin willen wij echt een community creëren. Af en toe organiseren wij een potluck waarbij iedereen iets lekkers meeneemt. Bij voorkeur zelf gemaakt met groente en fruit uit de tuin. En in de toekomst hoop ik dat wij in de tuin kleine concerten en filmavonden kunnen organiseren. We hebben ideeën genoeg!"

De zelfoogsttuin heeft 140 afnemers die hier wekelijks hun groente en fruit komen oogsten. Van te voren ontvangen zij een oogstmail waarin plukinstructies staan ondersteund met filmpjes. Beernink: "Met z'n vieren onderhouden wij de tuin en daar heb je als afnemer geen omkijken naar. Tegelijk weet je wel precies waar jouw groente en fruit vandaan komen. In ons winkeltje verkopen wij de groente en fruit die wij zowel in de kas als op het land telen. De winkel is alleen op zaterdag van tien tot vijf geopend. Alle producten worden die ochtend om zeven uur geoogst. Verser kan niet."

Naast de alledaagse groentes teelt Beernink ook speciale varianten zoals rode spruiten, veldkomkommers, rood/paarse boerenkool en de patisson, een groente die tussen een pompoen en courgette in zit. "En verder", vertelt ze, "hebben wij ook heerlijke aardbeien en eetbare bloemen zoals de blauwpaarse bloem van het komkommerkruid. Zelf heb ik drie jaar in een kruidenteeltbedrijf gewerkt en daar veel geleerd. Van de verse kruiden maak ik heerlijke pesto's. Deze zijn twee weken houdbaar en ik leg graag uit wat voor heerlijke gerechten je er allemaal mee kan maken. Verder is op zaterdag onze theetuin geopend. Hier kan je genieten van allerlei lekkernijen gemaakt van ingrediënten uit de tuin. Denk aan diverse taarten, een brownie van courgette, verse appelsap, kruidenthee en nog veel meer. Je mag zelf een plekje in de tuin uitzoeken om te gaan zitten en je mag je eigen picknickkleedje meenemen. Wij laten graag iedereen genieten van alle heerlijke producten die wij verbouwen op dit mooie stukje natuur."

Astrid van Walsem

'Van de verse kruiden maak ik heerlijke pesto's'

Astrid van Walsem
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden