MSD in De Bilt wil graag verbouwen

MSD Animal Health, producent van kippenvaccins, wil haar locatie aan de Ambachtsstraat in De Bilt vernieuwen en een parkeerterrein maken naast het MSD-terrein. De plannen liggen gevoelig bij de gemeenteraad en sommige wijkbewoners. Eind oktober valt de beslissing in de raad. MSD-Locatiemanager Arjen Vermolen haalt graag wat kou uit de lucht.

De Bilt - MSD produceert zo'n 6 miljard kippenvaccins voor ongeveer 100 landen. Het is een grote speler in de wereld van de pluimveevaccins. "Dat lijkt gigantisch veel, maar in één vrachtwagen gaan bijna 150.000 ampullen" vertelt Arjen Vermolen (41), locatiemanager van MSD. "We zijn nu onderdeel van een wereldwijd concern, maar dit is echt een Bilts bedrijf, dat in de jaren 30 van de vorige eeuw startte als Laboratorium De Zeeuw, toen aan de Groenekanseweg."

Misverstand
Sinds 1967 bestaat het complex aan de Ambachtsstraat en het is dringend aan een verbouwing toe, aldus Vermolen. Hij hoopt dan ook dat de plannen kunnen doorgaan. Volgens hem vormen ze geen bedreiging voor de toekomstvisie van meer woningbouw aan de Ambachtsstraat. Veel gemeenteraadsleden vrezen van wel. "Grootste misverstand is het idee dat het om een uitbreiding gaat. De enige echte uitbreiding van ons terrein is de parkeerplaats die we willen maken op de plek waar nu een oude moskee staat. Maar daarmee komen we juist tegemoet aan de wens van buurtbewoners die last hadden van parkeerdruk. Er werken toch bijna 100 mensen bij ons, dus dat zijn best veel auto's. De overige verbouwplannen betreffen allemaal gebouwen die nu al van MSD zijn."

MSD wil graag een goede relatie met de buurt houden en heeft, door corona, 35 individuele gesprekken gevoerd, in plaats van groepsgesprekken. Naast parkeerdruk was geluidsoverlast een veelgehoorde klacht. "Dat pakken we aan door activiteiten op onze binnenplaats grotendeels naar binnen te verplaatsen, in een gebouw met een duurzaam plantendak. Ook zorgen we voor minder vrachtwagens. Dit heeft niks met de verbouwing te maken maar was wel bijvangst uit de gesprekken."

Tenslotte bleek er ook wat angst te leven voor wat MSD maakt. Voor vaccins heb je virusdeeltjes nodig. "Maar wat wij hier gebruiken is totaal ongevaarlijk voor mens en dier", zo verzekert Vermolen.

De bewoners zijn merendeels positief over de plannen, aldus de locatiemanager. Nu de politiek nog. "Met onze plannen maken we het woon- en leefklimaat alleen maar beter, is mijn overtuiging. Toekomstige bewoners hebben juist minder last van ons dan hoe de situatie nu is. Dus waarom zouden we dan naar het RIVM-terrein of Larenstein verhuizen om daar een heel nieuw complex neer te zetten?" Arjen Vermolen hoopt de kou een beetje uit de lucht te halen. Op 29 oktober staan de bouwplannen van MSD op de gemeenteraadsagenda ter besluit.

Julie Houben

'De enige echte uitbreiding betreft een parkeerplaats'

Julie Houben
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden