Jeffrey Diemel, locatiedirecteur HIP Bilthoven: “Alle kinderen hebben ook in dit coronatijdperk recht op goed onderwijs.” (foto HIP)
Jeffrey Diemel, locatiedirecteur HIP Bilthoven: “Alle kinderen hebben ook in dit coronatijdperk recht op goed onderwijs.” (foto HIP) (Foto: HIP)

Goed lesgeven ook tijdens corona

Ouders met schoolgaande kinderen herkennen de alarmerende berichten waarmee het NOS Journaal de week begon. Leerkrachten die uitvallen vanwege corona en kinderen die naar huis worden gestuurd. En dan moet het griepseizoen nog beginnen. Veel stress dus bij menige schoolleiding. Maar niet bij locatiedirecteur Jeffrey Diemel van de middelbare school HIP Bilthoven. “Ons instituut ontwikkelde een prima werkend online systeem, waardoor wij geen lessen hoeven stil te leggen en er ook geen leerachterstanden ontstaan.”

BILTHOVEN - Het leek allemaal zo eenvoudig toen in maart de scholen sloten. "Kinderen kregen thuis met behulp van hun computer gewoon les van hun vertrouwde leerkracht. Gaandeweg bleek dat er toch wel wat haken en ogen aan deze aanpak zaten. Kinderen misten hun klasgenoten en leerkrachten op hun beurt merkten dat deze nieuwe manier van lesgeven niet tot de gewenste resultaten leidde. Dat laatste kunnen onze begeleiders van het HIP Huiswerkinstituut beamen. Vanuit het reguliere onderwijs nam de vraag naar bijles toe en kinderen moesten naast alle nieuwe stof ook nog een inhaalslag maken.”
Zover wilde HIP het niet laten komen. Jeffrey: "Toen duidelijk werd dat scholen moesten sluiten, hebben wij een online systeem ontwikkeld waarmee we het traditionele klassikaal lesgeven maximaal konden reproduceren. Vervolgens hebben wij onze docenten geïnstrueerd en sindsdien is het systeem operationeel. Deze aanpak wierp tijdens de verplichte sluiting van scholen meteen zijn vruchten af.”
Het ei van Columbus dus en voor HIP een gouden kans dit product aan andere scholen door te verkopen. "Klopt”, zegt Jeffrey, "maar dan wel in de figuurlijke zin van het woord. Als onderwijsprofessionals vinden wij dat álle kinderen ook in dit corona-tijdperk recht hebben op goed onderwijs. Wij bieden ons systeem dan ook graag aan andere scholen en onderwijsinstituten aan. Gratis en voor niets, goed onderwijs voor iedereen staat immers voorop.”
Maar wie had verwacht dat Jeffrey plat gebeld wordt door collega-docenten komt bedrogen uit. "Ik heb mij afgelopen maanden de blaren op mijn tong gepraat. Ik heb talloze gesprekken gevoerd, laatst nog bij een overkoepelend orgaan waarbij 40 scholen zijn aangesloten. Sommige directeuren raakten nog wel enthousiast, maar eenmaal terug op school zagen hun docententeams vooral beren op de weg. Terwijl ik vind dat we juist nu veel meer in oplossingen moeten gaan denken.”
Jeffrey geeft de moed niet op. "Ons aanbod staat nog steeds. Thuisonderwijs heeft afgelopen maanden over het algemeen goed uitgepakt, maar dat geldt zeker niet voor alle leerlingen. Of corona opnieuw tot een schoolsluiting en extra achterstanden gaat leiden, is onduidelijk. Scholen doen er echter goed aan zich hierop tijdig voor te bereiden, net zoals wij voor de zomer al hebben gedaan. Ik blijf mijn collega-docenten dus van harte uitnodigen snel een keer bij HIP Bilthoven te komen kijken. Geheel vrijblijvend.”

Emile verdegaal

Een systeem dat uitval en achterstand voorkomt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden