<p>Els Florijn met haar nieuwste boek De engelen van Elisabeth voor zich op tafel - elsflorijn.nl</p>

Els Florijn met haar nieuwste boek De engelen van Elisabeth voor zich op tafel - elsflorijn.nl

(Foto: Astrid van Walsem)

Biltse Els Florijn brengt nieuw boek uit

De Biltse Els Florijn (1982) heeft een aantal indrukwekkende boeken op haar naam staan en voegde daar recent een nieuwe titel aan toe “De engelen van Elisabeth.” Het verhaal speelt zich af in een krankzinnigengesticht voor vrouwen aan het einde van de 19de eeuw.

Bilthoven - Florijn is geboren in Utrecht en groeide op in Scherpenzeel. Haar vader schreef kerkhistorische boeken en ook haar opa publiceerde. In haar kindertijd was Florijn een eenzaam kind dat troost vond in het schrijven.
Florijn: “Als kind hield ik er al van om mijn fantasieën uit te werken. Ik heb altijd van de kracht en macht van taal gehouden.”
Op haar 20ste bracht Florijn haar eerste boek uit gevolgd door een reeks andere boeken waaronder het grote succes “Het meisje dat verdween” waarvan maar liefst 35.000 exemplaren werden verkocht. De kracht van Florijn ligt in het klein maken van haar research tot een verhaal zonder dat het uitmondt in een historische vertelling.


Het idee voor haar nieuwste boek begon met een krantenknipsel die Florijn onder ogen kreeg met een foto van Nellie Bly, een Amerikaanse journaliste met een scherpe pen, genomen in 1890. Florijn haalt de foto van Nellie Bly te voorschijn: “Kijk naar haar gezicht, naar haar blik. Dan wil je toch weten wie zij is?”
Florijn komt er achter dat Bly een vooruitstrevende vrouw was en dat maakt haar nieuwsgierig. Voor haar werk als journalist ging Bly undercover in een krankzinnigengesticht waar zij 10 dagen verbleef en daar een boekje over schreef.
Florijn: “Zelf zegt Bly over die 10 dagen - De dagen waarop ik mijn glimlach verloor. Deze vrouw stelde de misdaden in het gesticht aan de kaak en veroorzaakte een rel. Dit fascineerde mij. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar gelijksoortige boeken in Nederland en ontstond het idee voor mijn boek De Engelen van Elisabeth.”

Het verhaal gaat over Elisabeth de Lange die vier kinderen krijgt. Haar oudste twee zijn jongens en de jongste twee zijn meisjes. Beide dochters overlijden na elkaar en dit roept vragen op. Ondanks gebrek aan bewijs wordt Elisabeth opgesloten in een krankzinnigengesticht. Één gedachte houdt Elisabeth op de been in deze hel en dat zijn haar kinderen. Zij is er van overtuigd dat wanneer zij meewerkt met de onderzoeken, zij weer snel naar huis mag om haar kinderen in haar armen te sluiten. 

Florijn beschrijft zichzelf als een nieuwsgierig mens en is altijd op zoek naar bijzondere gebeurtenissen en probeert de beweegredenen van mensen te achterhalen.                
Florijn: “Ik houd ervan verhalen als puzzels in elkaar te zetten aan de hand van stukjes geschiedenis. Daarnaast ben ik een voorvechter voor vrouwen en heb ik een bewondering voor stoere vrouwen zoals Bly. Mijn boeken bevatten allemaal stevige verhalen met doorgaans geen feel good einde, maar ze zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen.”

Astrid van Walsem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden