<p>Duco kan met plezier naar school, dankzij de Samen naar School klas.</p>

Duco kan met plezier naar school, dankzij de Samen naar School klas.

(Foto: )

Kinderen met een beperking kunnen samen naar school!

De twee scholen in Maartensdijk, De Kievit en de Martin Luther King slaan de handen ineen om in de Kievit een plek te bieden aan een klas voor kinderen met een (meervoudige) beperking. De Samen naar School klas is een eigen, speciaal ingerichte klas die in beheer is bij Stichting Duco Samen naar School en wordt gehuurd bij de Kievit. In deze klas wordt zorg en onderwijs op maat en ondersteuning geboden aan kinderen met een (meervoudige) beperking.

Maartensdijk - De scholen gaan met elkaar een samenwerking aan met behoud van wederzijdse autonomie en eigenheid, en bovendien met de overtuiging dat alle kinderen van beide scholen en de Samen naar School klas hier rijker in ervaring van worden.

De afgelopen weken is er hard gewerkt om het klaslokaal en de voorzieningen in te richten, mede dankzij de financiële hulp van Het Gehandicapte Kind en Handicap.nl. De Samen naar School klas zou geopend worden met een feestelijke opening, maar door de coronamaatregelen ging dat niet door. Het echte feestje is daarom uitgesteld, maar de klas is inmiddels van start gegaan. En dat is zonder feestelijke opening zeker niet minder bijzonder. 

Zo mag Duco nu voor het eerst gewoon naar school. Dat is voor Duco niet zo gewoon als het zou moeten zijn want Duco heeft de zeldzame genetische afwijking, het KAT6A syndroom. Hij heeft hierdoor een enorme ontwikkelingsachterstand. Dankzij de andere kinderen in de klas heeft hij een paar prachtige dagen achter de rug. Alle kinderen waren voorbereid en heel nieuwsgierig naar Duco door een mooi filmpje waar in uitgelegd werd dat hij weliswaar anders is maar zeker niet zielig, nee zelfs juist heel stoer.

De scholen willen de kinderen opvoeden tot zelfstandige competente, verantwoordelijke wereldburgers die deelnemen in onze samenleving. Zij werken er met elkaar aan om te zorgen dat de kinderen opgroeien tot waardige en (v)aardige, sociale mensen in onze maatschappij. Daar hoort iedereen bij. Kinderen ervaren op jonge leeftijd dat niet iedereen hetzelfde is. En hoe breder die ervaring is hoe sneller en groter de acceptatie is van ieder mens(je) in onze maatschappij. Het opnemen van kinderen met een handicap of beperking is in veel scholen al normaal en de ervaringen zijn positief. Het gevoel van inclusie groeit en niet alleen de kinderen, maar zelfs hun ouders en leerkrachten groeien mee in hun maatschappelijk bewustzijn.

Er zijn vast ouders in gemeente De Bilt die graag hun kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking naar een school in de buurt willen laten gaan. Die mogelijkheid is er dus nu! Deze ouders kunnen zich melden zodat ook andere kinderen zoals Duco samen naar school kunnen! Voor informatie en kennismaking: info@stichtingduco.nl en www.stichtingduco.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden