<p>Vivianne Hegge is is &eacute;&eacute;n van de organisatoren van Praat Lokaal Autisme</p>

Vivianne Hegge is is één van de organisatoren van Praat Lokaal Autisme

(Foto: )

Praat Lokaal Autisme gaat online

Even onder elkaar, als ouders van kinderen met autisme. Daar gaat het om bij Praat Lokaal Autisme. Vivianne Hegge is mede-organisator van deze maandelijkse ontmoetingsavonden voor ouders. Donderdag 12 november gaat de avond online door, via zoom. Iedereen met een kind met ASS is welkom.

Bilthoven - Vivianne (43) heeft zelf een zoon met ASS. Ze kwam twee jaar geleden naar een informatieavond van Ouders Lokaal over autisme en werd daar zo blij van het contact met andere ouders, dat het idee voor een maandelijkse contactavond snel geboren was. Ze vertelt: “In groep 2 merkte vooral de juf op school dat hij het moeilijk had. Thuis zagen we ook wel dat hij wat anders was dan andere kinderen. Hij kon helemaal van slag zijn als dingen opeens anders liepen dan normaal. Zoals een andere juf die opeens voor de klas stond als de zijne ziek was. Op school hield hij zich dan groot maar thuis was hij dan echt óp en soms snel driftig.”

De diagnose verklaarde wel veel maar riep ook vragen op. “Natuurlijk kunnen experts je helpen, en boeken en internet. Maar het contact met mede-ouders blijkt echt heel waardevol. Je zit vaak met dezelfde vragen en er is altijd wel een ouder die met een helpend antwoord komt. Je hoeft niet alles uit te leggen en begrijpt elkaar gewoon.”

Whatsapp groep
Er is inmiddels een vaste groep van zo’n tien ouders die elke maand bij elkaar komt. Sinds corona doet een deel online mee. Vivianne: “Ik kijk elke keer uit naar de volgende bijeenkomst. Meestal praten we buiten ook nog lang na, zoveel hebben we met elkaar te delen. Jammer dat het nu helemaal online moet, maar het blijft fijn om ervaringen te delen. Zowel succesjes als de mindere momenten. Het leuke aan de groep is dat we kinderen hebben tussen de 7 en 23 jaar. We kunnen dus van elkaar leren over alle leeftijdsfasen van onze kinderen. Voor ouders die dat willen is er ook een Whatsapp-groep. Zo kun je ook tussen de maandelijkse ontmoetingsavonden vragen en tips uitwisselen of gewoon even stoom afblazen.”

Omdat het Het Lichtruim (met daarin het CJG) gesloten is, gaat het Praatlokaal op 12 november online door, via Zoom. Met Zoom kun je in groepsverband met elkaar videobellen. Net zoals bij een ‘normaal’ Praat Lokaal kun je elkaar zien, met elkaar praten en ook chatten. Op deze manier kun je elkaar op een veilige manier blijven ontmoeten.
Via de Zoom-link in dit bericht kun je vanaf 20.00 uur deelnemen aan het Praatlokaal: http://debilt.ouderslokaal.nl/event/zoom-bij-praat-lokaal-autisme-bilthoven

Door Julie Houben

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden