Een saté voor De Bremhorst


<p>Joram en Dimitri van De Nieuwe Griffel maken 100 porties sat&eacute;. Petra en Berber van De Bremhorst zijn er blij mee.</p>

Joram en Dimitri van De Nieuwe Griffel maken 100 porties saté. Petra en Berber van De Bremhorst zijn er blij mee.

(Foto: Julie Houben)

Een saté voor De Bremhorst

We zitten middenin de tweede coronagolf. Het went. Maar daar is alles mee gezegd. Het leven wordt er niet leuker op. Zeker niet voor kwetsbare mensen zoals de bewoners van verpleeghuis De Bremhorst. Daarom bedachten de mannen van Bistro De Nieuwe Griffel in De Bilt iets leuks: een saté voor alle bewoners én het verzorgend personeel.

Bilthoven - Het lijkt wel lente als Joram Wenselaar en Dimitri Brüggemann deze woensdagmiddag hun barbecue installeren voor de ingang van Verpleeghuis De Bremhorst. In twee uur tijd bereidt chefkok Dimitri 100 stuks van zijn befaamde saté De Nieuwe Griffel: 80 porties voor de bewoners, 20 voor het personeel en alle vrijwilligers van die dag. Joram: “We wilden graag iets doen voor mensen die het in deze tweede golf zwaar hebben vanwege alle restricties. Wij balen er enorm van dat we zo lang dicht moeten blijven. Maar daardoor hebben we tijd genoeg om deze mensen een keer te verwennen met datgene waar wij nu eenmaal goed in zijn: lekker eten maken.”

Berber Holwerda en Petra Drent van het activiteitenteam van De Bremhorst zijn er blij mee. Petra: “Ze belden ons op om te vragen of ze satés mochten komen bakken. Voor niks. Echt heel leuk en welkom, want de bewoners zitten vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen veel op hun kamer. Zo’n lekkere saté is een leuke verrassing.” Ze merkt wel een verschil met de eerste golf. “Toen was alles nog nieuw. We moesten aan het beeldbellen omdat er helemaal geen bezoek mocht komen, er was ook meer aandacht voor de bewoners. Artiesten kwamen buiten gratis zingen, we kregen vaker eten aangeboden. Dat is nu allemaal veel minder. Gelukkig zijn de bewoners ondertussen wel gewend aan deze coronasituatie. En we doen nog steeds elke middag een activiteit met ze. Normaal gebeurt dat in de recreatiezaal, nu komen wij en onze vrijwilligers op de kamer om samen iets te doen. Er is daardoor meer een-op-een-contact en dat vinden de bewoners ook erg fijn.”

Deze middag hoeven Berber en Petra dus geen activiteit te organiseren, met dank aan Dimitri en Joram. Samen met een paar vrijwilligers brengt ze de mooi opgemaakte bakjes saté naar de kamers. “Ze vinden het heerlijk!” roept ze als ze de volgende ronde komt ophalen. “Jammer dat we de bewoners niet zelf kunnen serveren” aldus Dimitri. “Maar dat kan niet, te riskant.”

Als rond half 4 alle porties klaar zijn en ook alle vrijwilligers blij hun saté in ontvangst hebben genomen, laden Dimitri en Joram tevreden hun barbecue in. Vanavond gaan ze weer aan de slag met de afhaal- en bezorgmaaltijden. Joram: “Dat loopt gelukkig heel goed bij ons. We hebben geoefend in de eerste golf en weten nu precies welke maaltijden het goed doen als afhaalmaaltijd. Die leveren we voor een vaste menuprijs van € 13,50 en dat werkt goed. We gaan ook deze tweede golf wel overleven, mede dankzij veel vaste gasten die ons nu ook trouw blijven.”
www.degriffeltogo.nl

Julie Houben

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden