“We vieren ook het leven in het hospice”


<p>Michiel Koning (l) en Mariëlle Pickkers vinden Kerstmis in het hospice mooi om mee te maken.&nbsp;</p>

Michiel Koning (l) en Mariëlle Pickkers vinden Kerstmis in het hospice mooi om mee te maken. 

(Foto:)

“We vieren ook het leven in het hospice”

In Hospice Demeter in Bilthoven werken ruim honderd vrijwilligers om de patiënten een fijn levenseinde te bieden. Bijzonder werk, waarbij men de nodige ontroerende, mooie én grappige momenten meemaakt. In onze nieuwe rubriek ‘Het leven in het hospice’ krijgen we een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken in het hospice. Coördinator hospitality Mariëlle Pickkers en vrijwilliger Michiel Koning vertellen enthousiast over wat we kunnen verwachten.

Bilthoven – Elke maand schrijft een van de vrijwilligers uit het Hospice Demeter over een bijzonder, leuk of mooi moment. Deze week komt de bijdrage aan de rubriek van de hand van Michiel Koning, die elke maandagavond gastheer is en met de patiënten eet: “Ik ontvang mensen, breng een drankje rond, stel mensen op hun gemak en maak een praatje,” vertelt Michiel. "Het is dankbaar werk." Voor Mariëlle is deze zorg ook bijzonder: “Het voelt vaak intiem dat je bij het laatste stukje van het leven bij iemand mag zijn.” Beiden hopen met de rubriek niet alleen de ontroerende kant, maar ook de plezierige kant van het vak te laten zien: “Je ervaart dat het mensen goed doet om hier te zijn,” legt Michiel uit. “Mijn gesprekken met mensen gaan juist over het leven dat ze gehad hebben. Het leven vieren wij ook in huis.”

In de ruim 11 jaar dat Mariëlle in de hospicezorg werkt maakt ze dan ook mooie gebeurtenissen mee. “Toen ik hier net werkte, hadden we een patiënt die heel graag buiten wilde overlijden. We hadden een tent geregeld, waar ze de laatste dagen in mocht verblijven,” vertelt Mariëlle. “En vrij recent hebben we een huwelijk meegemaakt. Dat vonden we heel bijzonder!”

Afscheid

Doorgaans worden er zeven patiënten verzorgd in het hospice. “Soms zit je maandenlang met dezelfde mensen aan tafel en leer je de mensen echt kennen,” vertelt Michiel. Toch valt het verlies van mensen hem niet zwaar. “Je weet dat mensen komen te overlijden en je probeert dat zo goed mogelijk te begeleiden – met een lach en een traan en humor.” “Je weet ook heel duidelijk waarom mensen hier komen,” vult Mariëlle aan. “Namelijk om een zo aangenaam mogelijke tijd te hebben."

In tijden van corona was dat best een uitdaging. Ook het hospice moet streng zijn in het aantal bezoekers en samenkomsten van mensen. “Dat is heel moeilijk wanneer een patiënt een groot gezin of netwerk heeft,” legt Mariëlle uit. “Het voelt minder gastvrij dan we willen zijn.” Toch kan de familie altijd afscheid nemen. In de laatste levensfase mogen er meer mensen komen en bij een besmetting kunnen naasten in isolatiekleding bij de patiënt zijn. “Dat vind ik zo belangrijk," zegt Mariëlle. "Alleen doodgaan is afschuwelijk.”

Het hospice is de hele coronatijd open geweest dankzij de steun van alle vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers kunnen wij geen hospice draaien,” vertelt Mariëlle dankbaar. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook altijd welkom. “Als je twijfelt: bel gerust. Je hoeft geen verpleegkundige te zijn. Ik vind het leuk om te kijken naar wat mensen hier kunnen doen.” Ook financiële steun is zeer welkom, zeker nu de meeste inzamelingsacties stil komen te staan door corona.

Kerst

Het huis is in kerststijl en op Kerstavond mogen de patiënten met hun naasten eten in het hospice. “Heel bijzonder, omdat het hun laatste kerst is,” vertelt Michiel. Zo was twee jaar terug een patiënt op haar best gekleed en deed haar echtgenoot zijn smoking aan. “Dat deden ze thuis ook. Zo mooi om te zien.” Die momenten samen aan tafel zou Mariëlle vaker willen zien: “We verzorgen ieder dag een verse maaltijd. Mijn wens voor 2021 is dat we ook naasten een verse maaltijd kunnen bieden. Daar hebben we extra mensen voor nodig, maar dat lijkt mij een enorme aanvulling!”

Vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom in het hospice, zoals zorgvrijwilligers, hospitality vrijwilligers en tuinvrijwilligers. Kijk voor meer informatie op https://hospicedemeter.nl en meld je aan.

Financiële steun

Wie een donatie wil doen of een inzamelingsactie wilt houden ten behoeve van het hospice, kan zich aanmelden op de website van het hospice of contact opnemen via 030-2211355 of mail naar contact@hospicedemeter.nl

Marit Nikerk

Vrijwilligers schrijven over momenten in het hospice

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden