Foto:

Alexander Monro Ziekenhuis blij met motie aanvullend MRI-onderzoek

De motie met betrekking tot het standaard aanbieden van aanvullend MRI-onderzoek in het bevolkingsonderzoek borstkanker voor de jaarlijks 80.000 vrouwen met zeer dicht borstweefsel is met algehele stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Alle ogen zijn nu op demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis gericht die met de betrokken partijen spoedig met een plan van aanpak moet komen. 

Bilthoven - Vanuit verschillende kanten werd de afgelopen maanden aandacht gevraagd om het eerdere besluit van Blokhuis, het niet standaard aanbieden van aanvullend MRI-onderzoek, te herzien. Via diverse brandbrieven en gesprekken met uitgebreide onderbouwing werd door onder andere de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, het Alexander Monro Ziekenhuis, de onderzoeksgroep van de DENSE-Trial en Borstkanker Vereniging Nederland het grote belang van dit aanvullende MRI-onderzoek onder de aandacht gebracht. Uit het tien jaar durende nationale onderzoek de ‘DENSE-Trial’ bleek dat bij 17 per 1000 vrouwen met heel dicht borstweefsel borstkanker werd opgespoord met een aanvullend MRI-onderzoek. Bij de gewone mammografie werd geen afwijking gezien in deze groep. 

Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis, vult aan: ‘Dit is geweldig nieuws voor deze grote groep vrouwen. Eindelijk erkenning en een oplossing voor dit grote probleem waarvoor we al zo lang aandacht vragen. Het was niet meer te verkopen om het probleem te negeren terwijl er een oplossing voorhanden is. We zien uit naar een spoedig plan van aanpak. Vanzelfsprekend hopen we dat deze groep vrouwen in de tussentijd, totdat deze oplossing is geïmplementeerd, zal worden opgevangen door hun zorgverleners.’  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden