Foto: Unknown

Je hoeft de deur niet meer uit om een huis te kopen

Het coronavirus heeft een enorme invloed op ons allemaal. Het openbare leven staat stil, winkels zijn gesloten en mensen houden afstand van elkaar. Ook in de makelaardij is dat goed voelbaar. Daarom verschijnen er creatieve oplossingen om de huizenmarkt draaiende te houden.

Regio - Ondanks dat het aantal huizen dat in de verkoop wordt gezet licht stijgt, dalen de bezichtingsaanvragen. “We zien dat geïnteresseerde kopers minder makkelijk langskomen voor een bezichtiging. Ook zijn er verkopers die een huisbezoek liever niet laten plaatsvinden.“ aldus Joost van der Burg Makelaarsland Agent in de regio Utrecht. In de afgelopen weken ontstonden steeds meer initiatieven om te ‘bezichtigen op afstand’. In plaats van een fysieke rondleiding wordt een virtueel open huis ingezet via Facebook Live of maken verkopers en potentiële kopers een videochat-afspraak via een Whatsapp Videogesprek. De verkoper loopt, net als bij een normale bezichtiging door de woning, maar nu met de telefoon in de hand. De potentiële koper kan rustig meekijken vanaf de bank, vragen stellen en zo een goed beeld krijgen van de woning.

“Naast dat al die nieuwe techniek helpt om de markt enigszins op gang te houden, zorgt het er ook voor dat we veel gerichter te werk gaan voor zowel verkopers als kopers. Door die bezichtigingen op afstand scheiden we het kaf van het koren. We houden de potentiële kopers die écht geïnteresseerd zijn over. Daarmee doen we vervolgens een echte bezichtiging. Veel effectiever én veiliger voor iedereen, ook voor ons!“ zegt Van der Burg.

Dat een fysieke bezichtiging soms helemaal niet nodig is, bleek twee weken geleden na een Live Open Huis dat via Facebook werd gehouden. Het was een groot succes. De woning werd daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers. Overigens onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Een goede keuze om risico’s te beperken nu de koper zelf niet in de woning is geweest.

“Bij ons liep het proces van kopen al grotendeels contact- en papierloos. Kopers krijgen toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelen gaat vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst digitaal.” vertelt Joost. “En daar komen de bezichtigingen op afstand bij.” Voor het kopen van een woning hoef je dus bijna de deur niet meer uit.

“We zetten deze creatieve oplossing de komende tijd voor alle klanten van Makelaarsland door het hele land in. En misschien is dit wel het begin van iets heel nieuws” zegt Van der Burg met een glimlach. ”We proberen de makelaardij voortdurend beter te maken, en technologie hoort daar natuurlijk bij. Wie weet is het dus binnenkort wel heel normaal om op afstand een nieuw huis te kopen.”

De volgende open huis-sessies van Joost staan al gepland. Via Facebook is alles live te volgen. Meer informatie is ook te vinden op www.makelaarsland.nl/makelaar/facebook-live-open-huis/.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden