Foto:

Documentaireserie ‘Op de Vlucht’ bij RTV Utrecht

Documentaireserie ‘Op de Vlucht’ bij RTV Utrecht De driedelige documentaire ‘Op de vlucht’ gaat over het ongelooflijke verhaal van het Joodse gezin Hein in de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. ‘Op de Vlucht’ vertelt hoe Paul en Netta Hein door overlevingsdrift, alertheid, de hulp van Utrechters en een flinke dosis geluk de oorlog overleefden. De eerste aflevering van de documentaire is te zien op 1 mei bij RTV Utrecht, aflevering twee op 2 mei en het slot van de serie is te zien op 3 mei.

Utrecht -  Paul en Netta Hein wonen aan het begin van de oorlog met hun zoon Peter in de Utrechtse Wijde Begijnestraat. Omdat Netta tuberculose heeft, hoeft het gezin de eerste drie jaar van de oorlog niet op transport. In 1943 wordt het uiteindelijk toch te gevaarlijk en voelt het gezin Hein zich gedwongen om onder te duiken. Om hun overlevingskansen te vergroten brengen Paul en Netta Hein hun vierjarige zoon Peter bij vrienden onder. Zij zelf vertrekken naar hun eerste onderduikadres in Schalkwijk. Vanaf dat moment begint een angstaanjagende tocht langs verschillende Utrechtse onderduikadressen. 

De documentaireserie vertelt ook het verhaal van de kleine Peter Hein. Tijdens de oorlog gaat hij van adres naar adres en die onzekere en verwarrend periode heeft zijn sporen bij hem nagelaten. Op zijn vijftigste krijgt Peter dan ook een ernstige depressie. Het overlevende verhaal van Paul en Netta Hein en de verhalen van Peter Hein en zijn kinderen maken duidelijk hoe een oorlog mensen kan beschadigen, maar ook hoe levenskrachtig mensen kunnen zijn. De documentaire is gemaakt door Bart Grimbergen en Roel Wijngaards-de Meij in samenwerking met RTV Utrecht en Omroep MAX en is mede mogelijk gemaakt door Omroep MAX en het K.F Heinfonds. 

De afleveringen zijn te zien op RTV Utrecht op 1, 2 en 3 mei met een herhaling op 4, 5 en 6 mei. Na uitzending zijn de afleveringen ook online terug te kijken. RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden