Logo biltschecourant.nl


Uit het restafval van de sloop heeft Bilthovens kunstenaar Frank Halmans een bank weten te produceren die ook daadwerkelijk functioneel is. FOTO: Jeanette Schols
Uit het restafval van de sloop heeft Bilthovens kunstenaar Frank Halmans een bank weten te produceren die ook daadwerkelijk functioneel is. FOTO: Jeanette Schols

'Ieder heeft zijn eigen verhaal'

Op de plek waar voorheen flatgebouwen de ruimte hebben gevuld, wordt nu gebouwd en heeft kunstenaar Frank Halmans een kunstwerk in het teken van herdenken ontworpen en opgeleverd.

Zeist / Bilthoven - In de wijk Kerkebosch hebben flatgebouwen plaatsgemaakt voor nieuwe woningen. Vele bewoners hebben in de wijk met veel plezier gewoond, maar moeten nu aan een nieuw uiterlijk gaan wennen. Op de achtergrond is het puin van gesloopte gebouwen te zien. Op de voorgrond pronkt het kunstwerk van Frank Halmans. De Bilthovense kunstenaar nam de opdracht aan en maakte een herinneringsbank. "Er is een kunstcommissie ingesteld en zij zijn op zoek gegaan naar een kunstenaar die de herinneringsbank wilde maken", vertelt Halmans over de manier waarop hij de opdracht heeft ontvangen. "Het eerste initiatief komt bij de bewoners vandaan. Ze hebben hier prettig gewoond en daar willen ze een blijvende herinnering aan overhouden." De weemoed naar vroegere tijden is nabij, de bewoners willen niet vergeten hoe het was om in de wijk te wonen. De gedachten aan de wijk zijn niet genoeg.

Badkamermuren en balkonhekjes

"Ik ben ingeschakeld en toen liep ik tegen het afval aan. Het bleken uiteindelijk enkel bakstenen te zijn." Mooi materiaal, maar om daarvan een heel kunstwerk te maken lukt niet helemaal. "Ik heb ook stukjes van badkamermuren kunnen gebruiken. Daarnaast ben ik nog balkonhekjes tegengekomen. Deze heb ik gebruikt om het bankje te maken. Op die manier heb ik ook echt onderdelen uit de flats gebruikt voor het kunstwerk." Het werken met afval is niet iets nieuws voor Halmans. Ik werk met veel anekdotes en materialen waar een zekere geschiedenis achter zit, maar ook architectuur vind ik interessant. Ik wist vanaf het begin dat er een herinneringsbank moest komen. Iets dat op zich wel een traditie is binnen de kunst. Je komt het wel vaker tegen en daarom is het in Zeist wellicht wel een wens geworden. In Bilthoven staat er ook één."

reageer als eerste
Meer berichten