Logo biltschecourant.nl


Steeds meer jongeren tonen hun respect en erkenning bij de herdenking van de Japanse Capitulatie in De Bilt
Steeds meer jongeren tonen hun respect en erkenning bij de herdenking van de Japanse Capitulatie in De Bilt

Jaarlijkse herdenking Japanse capitulatie De Bilt

Op dinsdag 15 augustus a.s. om 13.30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan en daarmee het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking wordt gehouden bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. In 2010 is voor het monument een nieuwe steen met plaquette geplaatst. Onder het monument is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java.

De Bilt - Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen. Bij deze herdenking zal ook de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek, aanwezig zijn. Omdat het de enige herdenking in deze regio is, wordt de herdenking steeds drukker bezocht.

Traditiegetrouw

Ook komen er steeds meer jongeren hun respect en erkenning tonen. Dit jaar verzorgt het harmonieorkest Kunst en Genoegen de muzikale omlijsting en de Taptoe. Na de herdenking kunt u bloemen leggen bij het monument. De toeschouwers worden uitgenodigd zelf bloemen mee te brengen voor het defilé na afloop van de herdenking. Na afloop is er traditiegetrouw koffie of thee met spekkoek en kwee lapis. U wordt verzocht dinsdag 15 augustus aanstaande rond 13.15 uur aanwezig te zijn zodat de herdenking precies om 13.30 uur kan beginnen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw S. de Groot van het comité, (030) 229 25 32. Zelf herdenken Sinds 1999 wordt op 15 augustus officieel gevlagd.


Herdenking

Wij verzoeken u dinsdag 15 augustus aanstaande de vlag te hijsen als erkenning en ter nagedachtenis aan allen die de oorlog niet hebben overleefd. Bij het monument hangt de vlag tijdens de herdenking halfstok. Na de twee minuten stilte gaat hij vol.

Expositie Anne M. Groen-Koen

Gelijktijdig start op 15 augustus de expositie van werken van mevrouw Groen-Koen in de ArtTraverse naast de hal in het gemeentehuis. Mevrouw Groen-Koen werd in 1932 geboren in Indonesië en overleefde samen met haar ouders de Japanse interneringskampen, waarna het gezin eind 1946 repatrieerde naar Nederland. Deze extra expositie met o.a. aquarellen en acrylcollages is tot en met dinsdag 19 september tijdens kantooruren gratis te bezoeken en is bereikbaar vanuit het gemeentehuis van de gemeente De Bilt. Een impressie van haar werk is ook te bekijken via www.annekoen.com.

reageer als eerste
Meer berichten