Logo biltschecourant.nl


45 jaar whisky- en wijnhandel Verhaar

Ooit was het pand een kerk en in een nog verder verleden een varkensstal, getuigen de oude foto's aan de muur. Maar nu is het een whisky- en wijnhandel waar de ruimte achterin zich het beste laat beschrijven als een mix tussen een wijnkelder en een bruine kroeg.
Oude bruine balken tegen het schuine dak en twee lange tafels waarop de whisky collectie tentoongesteld staat met daar omheen stoelen. Het licht is iets gedempt en de ruimte ademt een rustieke sfeer uit.

BILTHOVEN - Marcel Verhaar zit relaxt een beetje achterover leunend op een stoel waarbij een been op de knie van de ander rust. In zijn ogen twinkelen pretlichtjes en hij verontschuldigt zich alvast voor eventuele onderbrekingen, want hij staat alleen in de winkel. 'En wel whisky goed schrijven. Whiskey met e uit Amerika en Ierland, whisky zonder e uit Schotland en Canada.'

Na de middelbare school begon Marcel aan de opleiding tot meubelmaker in Amsterdam, aangestoken door zijn creatieve opa. 'Heb ik drie jaar gedaan. Praktijk was erg leuk, maar de theorie was minder aan mij besteed.' Marcel is geboren in 1973 in Berg en Bosch.

'Whiskey met een E komt uit Amerika en Ierland, whisky zonder e uit Schotland en Canada'

Hij is de middelste in een gezin van drie met een anderhalf jaar oudere zus en een achtjaar jongere broer. Het stond voor hem niet vast om de zaak van zijn ouders over te nemen. Eerst was het tijd om de wereld te verkennen. Pas toen Marcel in de horeca terecht kwam en in aanraking kwam met lekker eten en goede wijnen kwam zijn ontluikende liefde voor de whisky en wijnhandel echt tot wasdom.

Ordinair

'Ik heb gewerkt in sterrententen zoals de Hoefslag maar ook in de meer doorsnee zaken.' 'Van oorsprong zijn wij een slijterij, maar dat vond mijn vader een ordinair woord. Hij heeft toen de naam bij de Kamer van koophandel gewijzigd in Whisky- en Wijnhandel. De liefde van mijn vader voor de whisky begon toen hij onverwachts naar Schotland werd geroepen door het plotselinge overlijden van zijn vader, mijn opa. Daar begon zijn liefde voor Schotland en de whisky.

Speciaalzaak

In 1972 is hij begonnen met tien flessen whisky en kreeg toen meteen de stempel speciaalzaak. Hij is de man die whisky in Nederland groot gemaakt heeft. Mijn vader was het gezicht van de zaak en toen hij vroeg in 2001 of ik bij hem wilde komen werken, moest ik er eerst wel goed over nadenken. Het moest niet zo zijn dat ik alleen de flessen mocht aanvullen die verkocht werden. Dat was in het begin wel zo. Dan vroeg ik of ik iemand kon helpen en dan zeiden ze;' ik wacht wel even op je vader.'

Het idee van mijn vader was om whisky groot maken en dat is hem gelukt. Helaas heeft hij daar zelf te kort van kunnen genieten. In 2005 is hij in het harnas overleden in Schotland. Net zoals zijn vader 30 jaar geleden en op exact dezelfde leeftijd, 62 jaar. Hij overleed op Islay (whisky)eiland dat hij beter kende dan Bilthoven.' 'Hij was mijn leermeester en een wandelende encyclopedie op drankgebied.'

Vrouw en kinderen

Na het overleden van zijn vader hielp zijn moeder hem mee in de zaak. Het was lastig om zijn vader te vervangen, maar de klanten bleven komen en de vaste klanten zijn gebleven. In 2006 ontmoette hij zijn vrouw Jolanda in de zaak. Een jaar later trouwden zij en samen zetten zij hun eigen stempel op Whisky- en Wijnhandel Verhaar.

In de jaren die daarop volgen worden hun dochter en een klein jaar later hun zoon geboren. 'De verkoop van whisky is goed gegroeid en nu aardig stabiel en daarom wil ik nu meer aandacht besteden aan de wijnen. Wij richten ons vooral op de klassieke wijnen uit Frankrijk en Italië waarbij wij tegenwoordig ook flessen aanbieden vanaf vier à vijf euro.

Grote klantenkring

Voor de whisky hebben wij een vaste klantenkring van Groningen tot Maastricht. En met de website bedienen wij de hele wereld. Ik zet ook niet alles op internet, want dan vliegt alles zo weg naar Azië. Dat is ook prima maar dat vind ik geen leuke handel. Ik wil graag dat mensen voor die speciale whisky fles moeite doen en hier naartoe komen.'

Trots

Wanneer Marcel gevraagd wordt naar waar hij het meest trots op is aangaande zijn bedrijf, luidt zijn antwoord: 'Dat wij al 45 jaar bestaan en dat klanten nog steeds in ons geloven.' Verder is het voor Marcel erg belangrijk om kwaliteit te kunnen leveren en passie uit te stralen.' Je wilt je klant iets over het product kunnen vertellen.

Je wilt kunnen adviseren bij welk soort gerecht welke wijn het beste past. 96 procent van alle producten die we in de winkel of online hebben, heb ik zelf geproefd. Ik ken mijn producten. Daarnaast staat de klant hoog in het vaandel. Het maakt niet uit of hij 5 euro uitgeeft of 50 euro.'

1 reactie
Meer berichten