Logo biltschecourant.nl


Martin van Veelen
Martin van Veelen (Foto: Jan Ruijne)

Oranje Leeuwinnen

Column door Martin van Veelen - Als 60-jarige ben ik opgegroeid met het domme idee dat voetbal een mannensport is. Zelf voetbalde ik vanaf mijn achtste jaar en ik kon me toen niet voorstellen dat een meisje met ons mee kon doen.

Toen wij twintig jaar geleden in De Bilt kwamen wonen, ging een van mijn dochters voetballen. Ik vroeg nog aan haar waarom ze niet, zoals ze in Rotterdam deed, op hockey ging, maar met een groep vriendinnen betrad zij het voetbalveld.


Vanaf dat moment zag ik dat meiden ook veel plezier beleefden aan deze 'mannensport'. Bij FC De Bilt was toen de animo voor meidenvoetbal nog verre van optimaal en toen ik tien jaar geleden voorzitter werd, had ik niet het idee dat de bereidheid voor damesvoetbal groot was. Gelukkig is dat de afgelopen jaren flink veranderd en voetballen er meer dan 150 meiden bij de plaatselijke FC; over een jaar komt waarschijnlijk het eerste damesteam!

Tijdens het succesvolle Europees kampioenschap ontdekte ik twee soorten mannen: de mannen die nog steeds schamper doen over het niveau en mannen die het vrouwenvoetbal niet vergelijken met mannenvoetbal, maar het gewoon superleuk vinden.

Natuurlijk is het niveau minder dan van de mannen, maar wat maakt dat uit. Als je bij mannenvoetbal alleen de topclubs bekijkt, is het eerste van FC De Bilt ook anders. Het gaat volgens mij om de beleving, het plezier, de strijd en als er dan ook nog wordt gewonnen met af en toe een mooie actie, dan kan ik daar inmiddels van genieten.


Laten we als mannen in ieder geval een voorbeeld nemen aan het damesvoetbal van de afgelopen weken; zowel de speelsters als de vrouwelijke coaches gedroegen zich perfect! De enige aanstellers waren de mannelijke coaches en het was bij de prijsuitreiking vreemd dat Pierre de beker kwam brengen; had Vera geen zin? Jongens en meisjes, veel plezier met de leukste sport.

2 reacties
Meer berichten