Mark van den Ham (links) en Frank Rigters (rechts) met een onderdeel van de installatie op de kunstmarkt in De Bilt.
Mark van den Ham (links) en Frank Rigters (rechts) met een onderdeel van de installatie op de kunstmarkt in De Bilt. (FOTO: Els van Stratum)

Vrienden komen samen op kunstmarkt De Bilt

De Bilt – Op 8 en 9 september vindt in het van Boetzelaerpark de kunstmarkt plaats. Voor de achtse keer dit jaar en inmiddels een begrip in de gemeente. Het thema dit jaar is 'vriendschap'. Kunstenaars Frank Rigters en Mark van den Ham bouwen op vrijdag 8 september ieder hun eigen installatie in het park. Frank had vorig jaar al veel bekijks met zijn installatie 'Piketty Blue' en komt dit jaar met 'Changing Eddy'. Op dezelfde plek als vorig jaar, de rotonde bij de ingang. Frank: "Mijn werk gaat over de hechte band van vriendschap en of die door de buitenwereld te beïnvloeden is. De mensen in het park hebben letterlijk invloed op de installatie en of ze dat dan door hebben is echter de vraag. Dat is bij echte vriendschappen ook zo, omdat mensen vaak onbewust een band tussen vrienden versterken of juist verbreken. Frank heeft tien jaar televisie gemaakt en werkt nu bij een marketingbureau. "Ik ben een autodidact op het gebied van kunst, maar ben altijd bezig met creëren", vertelt Frank.

Het is niet toevallig dat beide heren een installatie gaan bouwen in het park. Frank: "Ik ken Mark inmiddels 25 jaar. We zijn dikke vrienden. Ik heb hem gevraagd of hij ook wilde deelnemen, hij was meteen enthousiast. Mark van den Ham werkt als zelfstandig (grafisch) ontwerper en komt uit Utrecht. In 2005 studeerde hij af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. "Ik ben een parttime kunstenaar en dat bevalt me prima. Ik gebruik mijn vrije tijd om nieuwe energie en inspiratie op te doen. De combinatie van (voornamelijk) commercieel- en vrij werk is enorm stimulerend", aldus Mark. Hij gaat zijn installatie 'The new girl in town' bouwen in de kleine vijver naast de zweefmolen. Mark: "Een vrouw aan tafel, mooie hoed en een grote zonnebril op. Tegenover haar een lege stoel. Ze lijkt alles mee te hebben, mooie kleren, goed figuur en genoeg te besteden. De vrouw heeft een onbereikbare uitstraling. De onbereikbaarheid geeft haar een verhevenheid en tegelijkertijd een enorme eenzaamheid. Vriendschap is een prachtig gegeven, maar het ontbreken daarvan is des te schrijnender. Het werk gaat over de tragiek in vriendschap. De onbereikbaarheid die vriendschap voor mensen soms kan hebben. Er zit een eenzaamheid in en doordat het wordt geplaatst midden in de vijver, een letterlijke afstandelijkheid in de hele situatie.

Meer berichten