Logo biltschecourant.nl


Foto: Marie-Louise Geurtsen

Eenzaamheid

column door Edwin Plug

Het is algemeen bekend dat eenzaamheid onder ouderen vaker voorkomt dan dat wij denken. Uit cijfers van het Nationaal Ouderenfonds zijn er anno 2017 meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Circa 200.000 mensen zijn zelfs extreem eenzaam. Zij hebben slechts één keer per maand een sociaal contact. Extreme cijfers in een zo'n humaan Nederland.

Onlangs hebben wij in onze kennissenkring een oudere man naar zijn laatste rustplaats gebracht. Ook hij was zeer eenzaam. De beste man had geen familie meer en buiten zijn vaste mantelzorgers – die zijn leven tot het einde toe op fantastische wijze hebben gewaarborgd - en mensen van de hulpinstanties zag hij eigenlijk niemand. Wij stuurden hem regelmatig kaarten, voor hem een klein lichtpuntje binnen de weinige post die hij ook kreeg.
Doordat hij geen familie meer had, zijn wij mede betrokken bij de verdere afhandeling van zijn laatste wil en het leeghalen van zijn woning. Wij vonden het een mooie gedachte om - in het kader van duurzaamheid en medemenselijkheid - de inboedel een tweede leven te geven. Het is immers zonde om goede, bruikbare spullen zo maar weg te gooien.
Via Vluchtelingenwerk De Bilt zijn wij in contact gekomen met een aantal vluchtelingen die onderdak hebben gekregen binnen onze gemeente en vaak zelf nog niet veel hebben. Een bed, handdoeken, beddengoed, emmers en schoonmaakspullen, een wasmachine… Voor veel mensen vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Wij konden de vluchtelingen er oprecht blij mee maken. Alle overige spullen zijn naar kringloopwinkel 't Groene Hart gegaan, zodat ook deze een duurzaam tweede leven krijgen. Het is fijn dat op deze manier de materiële erfenis van de overledene voortleeft. Het was echter nog mooier geweest als de aandacht die er nu is voor zijn spullen, bij leven ook naar hem persoonlijk was uitgegaan. Het is best pijnlijk om te realiseren, dat bij het leeghalen van de woning de afgelopen week er waarschijnlijk meer mensen over de vloer zijn geweest in zijn woning, dan in de afgelopen vele maanden. Laten we met elkaar proberen iets meer oog, tijd en aandacht te hebben voor de eenzame ouderen in onze omgeving, zodat de cijfers van het Nationaal Ouderenfonds niet nog hoger zullen worden.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox