Logo biltschecourant.nl


Aanstaande zondag zingt Angela Groothuizen 2 prachtige liedjes over dementie, waarvan 1 samen met het Groot Harmonieorkest. Dat wordt ongetwijfeld een memorabel kippenvelmomentje!
Aanstaande zondag zingt Angela Groothuizen 2 prachtige liedjes over dementie, waarvan 1 samen met het Groot Harmonieorkest. Dat wordt ongetwijfeld een memorabel kippenvelmomentje! (Foto: Els van Stratum)

Muziek en minicollege over het brein

Aanstaande zondagmiddag 24 september vindt in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum het benefietconcert 'Demenz' plaats. Een ode aan mensen met Alzheimer en dementie: de ziekte en de gevolgen hiervan voor zowel hun naasten als iedereen die dementen zorg biedt. Het betreft een combinatie van concert en mini-college's door o.a. neurowetenschapper professor Erik Scherder. Hij gaat in op de invloed van muziek op het brein.

De Bilt - De slagwerkgroep en blazers van Harmonie Sint Michael uit Thorn brengen voor de pauze de compositie 'Demenz' van Vincent Cox en Tim Leufkens ten gehore. Dan volgt het Groot Harmonieorkest van de KBH (Koninklijke Biltse Harmonie) met als speciale gast Angela Groothuizen. Sinds juni dit jaar is de uit Amsterdam afkomstige Vincent van den Bijlaard de nieuwe dirigent van het Groot Harmonieorkest van de KBH. Op 30 juni kon het publiek al kennis met hem maken tijdens een informeel buurtconcert voor Het Lichtruim, gevolgd door een zomers buitenoptreden op 2 juli op landgoed Beerschoten. Nu de zomer voorbij is, zijn de repetities geheel gericht op het concert van komende zondag. ''Dit concert is toch wel bijzonder'', vertelt Vincent. "Wij nemen het tweede deel van het concert voor onze rekening, met muziek die perfect bij dit thema past. Ook roepen we samen met het publiek vragen op, zoals 'Waarom raakt muziek je zo? En waarom kun je soms bijna niet blijven stilzitten?'. Muziek is ook een enorm krachtige boodschapper van emoties, maar waarom? Het is tenslotte slechts trillende lucht!" "Deze emotionele communicatie", zo vervolgt Vincent, "is bij dementie vaak een van de laatste communicatiemiddelen die overblijven." Zondag wordt een interactieve middag met het publiek als actieve luisteraar. En de verwondering over wat er tijdens het luisteren gebeurt, daar kan neurowetenschapper prof. Erik Scherder vervolgens met zijn lezing op inhaken. Elke vrijdagavond is Vincent te vinden aan de Jasmijnstraat in De Bilt. Daar worden alle optredens grondig voorbereid. De sfeer is goed en gezellig. Het is een gretige club met enorm veel potentie en een goede energie, vertelt Vincent, die aangeeft bij het orkest helemaal in zijn element te zijn. Afgelopen vrijdag was anders dan normaal. Angela Groothuizen was tijdens de repetitie aanwezig om samen met het orkest haar bekende lied Dwaal te zingen. Angela volgde een jaar lang mensen met verschillende vormen van dementie, voor het programma 'Voor ik het vergeet'. Zondag zingt zij 2 prachtige liedjes. Kaarten zijn verkrijgbaar via ticketservice M.C.O. (17,5 euro) of aan de kassa (20 euro). Door Els van Stratum

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox