Eric en Bas de Rooy bij een foto van het oorspronkelijke pand aan de Hessenweg. Foto: Els van Stratum
Eric en Bas de Rooy bij een foto van het oorspronkelijke pand aan de Hessenweg. Foto: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Autobedrijf De Rooij: 'Begonnen met paard en wagen'

Door Els van Stratum

Bilthoven viert komend weekend het 100 jarig jubileum. Autobedrijf De Rooij in De Bilt viert volgend jaar hun 90 jarig bestaan en zijn een begrip in de gemeente. Zij hebben een groot deel van de 100 jaar geschiedenis in onze gemeente meegemaakt.

De Bilt – In 1928 startte Joop de Rooij (zoon van een eigenaar van een stoffenfabriek) een autobedrijf in een loods aan de Hessenweg in De Bilt. Inmiddels is het familiebedrijf gevestigd op bedrijvenpark Larenstein. Eric de Rooij: "mijn opa (Joop de Rooij) repareerde alles wat rolde, toen der tijd nog paard en wagen. In de jaren 50 kwamen er meer auto's, met name Citroën. In 1956 is hij het merk Ford gaan verkopen".

Het bedrijf groeide snel en er was meer ruimte nodig. Naast het pand op Hessenweg lag het hofje van de familie van Boetzelaer, dat als onderkomen voor het personeel van de adellijke familie diende. In 1963 kocht Joop het pand en bouwde daar later een nieuwe werkplaats.

Bas de Rooij (eigenaar Carwash Larenstein): "Net als mijn opa, vader, ooms en neef zit ik ook in de autobranche. In 1975 heeft mijn vader (Ton de Rooij) het bedrijf van mijn opa overgenomen en startte met de verkoop van ons huidige merk Volkswagen en Audi. Vanwege het enorme succes was uitbreiding noodzakelijk. Hij kocht het naastgelegen pand waar voorheen de Biltse Courant was gehuisvest".

Later kwam er nog een werkplaats op de Molenkamp en een schade-afdeling op de Ambachtstraat bij.

In 1996 nam Eric het bedrijf van zijn vader over en heeft zijn succes voortgezet. Bas: "we groeiden al snel uit de panden waar we in zaten en waren weer toe aan uitbreiding. In 2012 zijn we gestart met de bouw van onze huidige locatie op bedrijvenpark Larenstein".

Inmiddels is het pand van De Rooij aan de Hessenweg gesloopt en maakt plaats voor de bouw van woningen. De geschiedenis verdwijnt hierdoor niet. In de huidige showroom pronken de foto's van de historie van het familiebedrijf.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox