Logo biltschecourant.nl


Dag van de leraar

Column

Op 5 oktober is het de jaarlijkse dag van de leraar. Je zou dan kunnen zeggen dat op die dag heel Nederland stil staat bij honderdduizenden bevlogen leraren die dag in dag uit klaar staan voor miljoenen leerlingen. Op veel basisscholen komen oudercommissies met taart bij de koffie of andere attenties om hun dankbaarheid te tonen.

Dit jaar besteden alle ouders van basisschoolleerlingen extra aandacht aan de dag van de leraar, want het onderwijs heeft bedacht om op die dag te gaan staken. Het is niet de eerste keer dat ik over dit onderwerp een stukje schrijf, maar hopelijk wel mijn laatste. Toch heb ik daar mijn twijfels over, want de Wijzen uit Den Haag hebben volgens mij nog steeds niet door dat het salaris van de juffen en meesters substantieel omhoog moet. Waaruit blijkt dat? Als een bedrag van 270 miljoen wordt genoemd, dan lijkt dat veel, maar als je dat deelt door het aantal leerkrachten, valt het echt tegen: een fulltimer krijgt 18 euro per maand meer. Ja, ja, wie het kleine niet eert...

Misschien goed om nogmaals te benadrukken dat we aankoersen op een megatekort aan leerkrachten. Om deze trend te keren, moet het beroep aantrekkelijker worden en daar hoort een beter salaris bij. Een salaris dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze HBO'ers verrichten. Natuurlijk zijn er nog meer zaken die bijdragen aan een opwaardering van het beroep, maar gezien mijn beschikbare 320 woorden beperk ik mij tot de salarissen.

Het lijkt een mooi resultaat dat bij de formatiebesprekingen gesproken wordt over een belasting verlichting van 5 miljard. Het zal wel niet zo eenvoudig liggen, maar als we het onderwijs heel belangrijk vinden, dan kan ik me voorstellen dat we ook al blij waren geweest met 4 miljard en dus de gevraagde 1 miljard beschikbaar zouden hebben voor het basisonderwijs. Hopelijk valt het kwartje de komende periode en gaan we weer gewoon lesgeven, want dat doen we graag!

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox