De tentoonstelling 'Front 14/18' geeft vanuit een ander perspectief een kijk op de Eerste Wereldoorlog. FOTO: Watermuseum Bunnik
De tentoonstelling 'Front 14/18' geeft vanuit een ander perspectief een kijk op de Eerste Wereldoorlog. FOTO: Watermuseum Bunnik (Foto: Watermuseum Bunnik)

Front 14/18 geopend in het Waterliniemuseum

Afgelopen zaterdag heeft Waterliniemuseum Fort bij Vechten de 3D fototentoonstelling Front 14/18 geopend. Deze tentoonstelling laat de Eerste Wereldoorlog zien vanuit het perspectief van twee Duitse frontsoldaten en is te zien t/m 1 april 2018.

Bunnik - Front 14/18 is een reizende tentoonstelling van het LWL-Medienzentrum für Westfalen. Deze reis begon in 2014 en hierin zijn inmiddels meerdere locaties aangedaan in Duitsland en België. De tentoonstelling was nog niet eerder in Nederland te zien, tot de opening in het Waterliniemuseum afgelopen zaterdag.

Frontsoldaten

Voorafgaand aan de opening waren er toespraken van Heike Herold (Cultural support LWL), Volker Jakob (Curator Front 14/18), Maarten Slot (Voorzitter Stichting Waterliniemuseum en Ad Punt (Directeur Waterliniemuseum).

De 80 oorlogsfoto's in 3D van Karl Bußhoff en Otto Mötje tonen de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van twee frontsoldaten.


Woord en beeld

De Eerste Wereldoorlog is van het begin af aan ook een oorlog van woord en beeld. Heel wat soldaten hebben in hun marsuitrusting een kleine camera om bijzondere gebeurtenissen en persoonlijke belevenissen in beeld te brengen. Terugkerende thema's zijn het alledaagse leven, de indrukken van een vreemd land, de omvang van de verwoestingen, de fascinatie voor wapentechniek en gesneuvelde en gevangengenomen vijanden.

Mobilisatie

In 1914 dreigt ook Nederland in oorlog te raken met Duitsland. Daarom worden 200.000 mannen gemobiliseerd, opgeroepen voor het leger. Het Nederlandse leger heeft te weinig mitrailleurs en moderne kanonnen. Maar er is een ander belangrijk wapen: water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie.

Forten

Tijdens de mobilisatie werden de forten van de waterlinie bemand, zo ook Fort bij Vechten. Het verhaal van het leven op het fort kunt u beleven tijdens het bezoek aan het Waterliniemuseum en met een rondleiding over het fort.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox