Logo biltschecourant.nl


Foto: Jan Ruijne

Rotonde

Column door Ike Bekking

Ike Bekking - Jaren terug las ik over een slimme ondernemer die rotondes van gemeentes huurde... Hij exploiteerde deze rotondes en verdiende daar een boterham mee. Bij hem konden bedrijven betalen voor het maken van reclame op een rotonde. Tot een week geleden had ik eigenlijk geen mening over het vercommercialiseren van die rotondes tot ik er mee te maken kreeg en er echt over na moest gaan denken.

En eigenlijk vind ik dat er helemaal niks van klopt! De gemeente vangt geld of netjes gezegd: exploiteert een stukje openbare ruimte, de rotonde dus terwijl deze als enige zou moeten dienen voor een stukje doorstroming van en veiligheid in het verkeer.

En ik vind dat niet in de haak want een rotonde is een stukje openbare ruimte en daar hoort geen reclame. Niet van een supermarkt, niet van een boekwinkel en niet van een broederschap of wat dan ook. Een rotonde behoort goed onderhouden te worden, is uitermate geschikt voor een ANWB-paal die de weg wijst naar een andere gemeente met andere rotondes met ANWB-palen. Niet meer en niet minder.

Nu wil het geval dat op een rotonde in De Bilt een beeld staat van Jits Bakker. Ik rijd al drie-en-een half jaar een paar keer per week langs maar had dat beeld nog nooit gezien. Hoe dat komt? Het is een drukke rotonde met veel fietsers dus je moet goed opletten maar er is ook sprake van verrommeling. Reclame van een supermarkt en drie hele lelijke borden die vertellen dat het een rotonde is. Daarom leek het me wel een plan om dat mooie beeld te verplaatsen. Naar het grasveld bij het dr. Letteplein. Ik denk dat het beeld daar veel beter tot zijn recht komt en dan kan de rotonde gewoon dienen waar ze voor dient: het verkeer leiden. Ik ben benieuwd wat u daar van vindt.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox