Logo biltschecourant.nl


De Sint komt dit jaar voor de honderdste keer naar Bilthoven en neemt zijn Glutenvrije Piet mee. FOTO: archief intocht 2016
De Sint komt dit jaar voor de honderdste keer naar Bilthoven en neemt zijn Glutenvrije Piet mee. FOTO: archief intocht 2016 (Foto: De Sint op Jagtlust - archief intocht 2016)

Sinterklaas voor de honderdste keer naar Bilthoven

Zaterdag 25 november is het zover. Sinterklaas komt naar Bilthoven. Voor de 100ste keer. "Elk jaar is het weer een feestje om in Bilthoven zijn. Toen ik zag dat het de 100ste keer wordt, heb ik besloten er dit jaar een extra feestelijke periode van te maken", aldus de Goedheiligman.

Bilthoven - De festiviteiten starten zaterdag rond 13:00 uur op het Kwinkeliersplein met een podium en kinderDJ. Om 15:00 uur zal Sinterklaas arriveren op de Julianalaan. "Ik had het wel toepasselijk gevonden om met 100 pieten te komen maar gezien de drukte kan ik er geen 100 mee naar Bilthoven nemen", aldus de Sint. "Maar ik nodig alle kinderen van harte uit om naar de intocht te komen. Vanaf 13:00 uur kunnen ze in het Sinterklaashuis een pietenbaret maken. Ik hoop dat er straks wel honderden pietjes rondlopen."

Glutenvrije Piet

Nieuw dit jaar is de Glutenvrije Piet. Deze piet heeft speciaal voor de kinderen die geen gluten mogen eten, apart verpakte pepernoten bij zich. Sinterklaas: 'Het sinterklaasfeest is er voor alle kinderen en we mogen kinderen met een glutenintolerantie daarom niet vergeten. Samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging heb ik daarom voor een Glutenvrije Piet gezorgd dit jaar.'

De Glutenvrije Piet van de NCV is te herkennen aan een wit/groen vlaggetje met het logo van Glutenvrij.nl erop. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen.

Sinterklaashuis

Ook dit jaar heeft Sinterklaas weer huisvesting gevonden in de Kwinkelier. "Klopt", beaamt de Sint. "Het biedt ook ruimte voor het Theater van de Sint. Op woensdag- en zaterdagmiddag zijn er optredens en leuke activiteiten. Op koopzondag 3 december is het ook open. Alle kinderen zijn van harte welkom en de toegang is gratis."De goedheiligman heeft het Sinterklaashuis nog niet kunnen bewonderen maar doet dat aansluitend aan de intocht. Na de ontvangst en 'meet & greet' in het centrum zal Sint koers zetten naar de Kwinkelier. Met versnaperingen op het plein, een podium en DJ wordt het feestje daar tot 17:00 uur voortgezet. Zie facebookpagina SinterklaashuisBilthoven voor het programma van het theater.

van de Sint.

-----

Glutenvrije Piet bij Sinterklaasintocht De Bilt/Bilthoven dankzij Glutenvrij.nl

Aan de intocht van Sinterklaas in De Bilt/ Bilthoven doet dit jaar voor het eerst een Glutenvrije Piet mee. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Het hulpje van Sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten.

In Nederland zijn zo'n 75.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen).

Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in De Bilt/ Bilthoven zal daarom dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije pepernoten uitdelen.

De Glutenvrije Piet van de NCV is te herkennen aan een wit/groen vlaggetje met het logo van Glutenvrij.nl erop. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. Het strooigoed dat de Glutenvrije Piet bij zich heeft, wordt vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Van Dokkum tot Zwolle

Deze duidelijk herkenbare Glutenvrije Piet is namens de NCV ook aanwezig bij de landelijke intocht in Dokkum én hij deelt glutenvrije pepernoten uit tijdens de intocht in onder andere Alkmaar, Alphen, Amersfoort-Vathorst, Axel, Barendrecht, Biest-Houtakker, Bunschoten-Spakenburg, De Drachten, Elburg, Enschede, Esbeek, Goor, Gorinchem, Gouda, Groningen, Harlingen, Heemstede, Herten, Hilvarenbeek, Hoogeveen, Hulst, Kaag, Krimpen aan de Lek, Lochem, Maasdam, Maassluis, Middelburg, Noordwijkerhout, Noordwijk aan Zee, Oss, Overloon, Sint-Michielsgestel, Utrecht, Vlaardingen, Vogelenzang, Zeeland en Zwolle.

Daarnaast zijn de vrijwilligers van de NCV bezig om ook in de volgende gemeenten een Glutenvrije Piet mogelijk te maken: Amsterdam, Boxmeer, Culemborg, Oost-Souburg, Veendam, Vianen, Vlissingen, Wormer en Zaanstad. Houd de website www.glutenvrij.nl in de gaten voor het meest actuele overzicht.
De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie.
De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox