Logo biltschecourant.nl


Het Projectkoor Midden Nederland begin in 1997 als Cantatekoor Bilthoven en vanaf het begin onder leiding van Herman Schimmel.
Het Projectkoor Midden Nederland begin in 1997 als Cantatekoor Bilthoven en vanaf het begin onder leiding van Herman Schimmel.

Laatste uitvoering van het Projectkoor

Op zondag 17 december om 15.30 uur vindt in de Opstandingskerk aan de Eerste Brandenburgerweg 34 de laatste uitvoering plaats van het Projectkoor Midden Nederland. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan maar tevens het opheffen van het koor per 1 januari a.s. is gekozen voor een programma met hoogtepunten uit de composities van J.S. Bach.

Bilthoven - Uitgevoerd zullen worden: Magnificat BWV 243, Weihnachtsoratorium, cantate 1, BWV 248, Orkestsuite 3 in D, delen uit BWV 1068. Het koor onder leiding van dirigent Herman Schimmel uit Elst en vaste begeleider Jonathan Kooman uit Tiel, begon op 4 oktober met de repetities. Er zingen vijftig mensen uit de De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk en de regio mee.

Het orkest bij deze uitvoering is het orkest van de Utrechtse Bach Cantatediensten, voortvloeiend uit de contacten met het UBCD in de afgelopen twee jaar. Bij de solisten zijn de sopraan, Iris de Koomen en de alt, Diana van der Bent, bekenden van het koor, zij zongen al vaker mee. De tenor Kris van der Meij en bas Jan Hilbert, zijn solisten die vaker bij het UBCD partijen zingen. Het Magnificat is een relatief vroeg werk van Bach waarbij de pauken en trompetten de lofzangen extra versterken. In de orkestsuite 3 (met o.a. het bekende 'Air') klinkt dezelfde stemming eveneens en dat is in cantate 1 van het Weihnachtsoratorium niet minder het geval. Het 'Jauchzet, frohlocket' leidt bij velen tot een ultiem kerstgevoel.

Voor koor en bestuur is het een jubileum en afscheid tegelijk. Het Projectkoor Midden Nederland begin in 1997 als Cantatekoor Bilthoven en vanaf het begin onder leiding van Herman Schimmel. In de afgelopen 20 jaar werden jaarlijks twee uitvoeringen ingestudeerd. Jammer is dat er steeds minder jongere mensen zijn die inschrijven bij de projecten en dat er in verhouding weinig mannen meedoen. De stemverhoudingen worden daardoor te ongelijk om tot goede uitvoeringen te komen. In dit afscheidsproject zijn we er gelukkig in geslaagd nog eenmaal een kwalitatief goed koor bij elkaar te brengen en met daarbij tevens een goed orkest verwachten wij een mooi geheel te presenteren. Het concert wordt eveneens uitgevoerd op zaterdag 16 december in de Grote Kerk te Elst (Gld).

Kaartjes voor zondagmiddag 17 december zijn in de voorverkoop t/m 14 december voor 10 euro te verkrijgen bij de Bilthovense Boekhandel en Thuiskantoor Dapper, Julianalaan, Bilthoven. Bij Gemaksshop Henk Hillen, Planetenbaan, Boekhandel Bouwman en Optiek van Eijken, Hessenweg, De Bilt of via de koorleden. Voor aanvang in de kerk 12,50 euro inclusief programmaboekje en consumptie.

 

 

reageer als eerste
Meer berichten




Shopbox