juwelier edelsmid Rob van Eck met zijn vrouw Marian achter de toonbank van hun zaak. FOTO: Asta Diepen Stöpler
juwelier edelsmid Rob van Eck met zijn vrouw Marian achter de toonbank van hun zaak. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Astrid van Walsem)

Juwelier edelsmid Rob van Eck stopt

Na bijna twintig jaar stoppen Rob (58) en zijn vrouw Marian (63) met hun juwelierszaak aan de Hessenweg in De Bilt. Rob; 'Ik had het graag anders gezien, maar mijn handen willen niet meer.'

De Bilt - Als kind wilde Rob architect worden, maar eenmaal begonnen met de mts bouwkunde, viel het vele tekenen en rekenen hem tegen. 'Ik miste het met mijn handen bezig zijn.' Een beroepentest zette hem op het juiste spoor en hij begon aan de gouds- en zilversmid opleiding aan de vakschool in Schoonhoven die hij in 1982 voltooide. Vervolgens werkte Rob 15 jaar lang voor een juwelier in Soest.

Plezier achter de werkbank

Hij begon daar achter de werkbank, en is daarnaast ook de verkoop en het etaleren gaan doen. Aan het einde gaf hij ook leiding aan het verkoopteam. Maar het grootste plezier beleefde Rob achter de werkbank, dat was en is zijn domein. Rob en de eigenaar van de zaak groeiden uit elkaar en het werd tijd voor iets anders. Samen met zijn vrouw die hij inmiddels had leren kennen via het korfbal in Maartensdijk gingen ze samen op zoek naar een bedrijf om over te nemen.

Een beetje geluk

Beiden hadden nooit verwacht een zaak in de buurt te kunnen vinden, maar ze hadden geluk. Juwelierszaak van meneer Van Diepen hield er na dertig jaar mee op. 'Het pand, het interieur alles bevond zich nog in de bruine tijd. Er hingen zelfs nog gordijnen voor het raam. De heer Van Diepen was een vakman en zijn klanten spraken vol lof over hem. Wij hebben deze klanten gelukkig kunnen behouden en het klantenbestand kunnen uitbouwen. Na twee jaar hebben wij de zaak grondig verbouwd en een gedeelte aangebouwd. Je wilt toch eerst zeker weten of de zaak gaat lopen, voordat je er nog meer in gaat investeren.'

Eigen koers

De kracht van de juwelierszaak ligt in het varen van een eigen koers. 'Wij verkopen voornamelijk eigen ontwerpen en kopen bijna geen merken in. Het zelf repareren en ontwerpen achter de werkbank is het mooiste onderdeel van het vak. Rob heeft mooie herinneringen aan de opdrachten die hij gekregen heeft. Een daarvan was het ontwerpen van een zilveren armband met daarop een paardenkies verwerkt.

Bijzondere opdrachten

Een andere leuke uitdaging was het maken van een zeeroversring voor iemand die groot fan was van de film van The Pirates of the Caribbean. 'Dat is zeker een van mijn sterkste punten, het werken in opdracht. Het goed luisteren naar je klant en dat verwoorden in een sieraad.' Rob heeft het tunnelsyndroom aan beide handen en om ze te sparen, stopt hij met de zaak. Maar helemaal stoppen met werken doet hij niet. Samen met zijn vrouw en zoon heeft hij grootste plannen voor een bed&breakfast in Ratum, een buurtschap in Winterswijk. Ze hebben al een boerderij op het oog, maar op dit moment zijn zij nog in onderhandeling. Met z'n drieën zien zij het helemaal zitten.

door Astrid van Walsem

Meer berichten
Shopbox