Marjan van Grieken: "In de tweede week van de kerstvakantie wordt er verhuisd en richten de leerkrachten de lokalen weer in. Vanaf 8 januari zijn de kinderen welkom." FOTO: Els van Stratum
Marjan van Grieken: "In de tweede week van de kerstvakantie wordt er verhuisd en richten de leerkrachten de lokalen weer in. Vanaf 8 januari zijn de kinderen welkom." FOTO: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Na de kerstvakantie een nieuwe school

Er wordt nu nog druk gewerkt op de Versteeglaan in Groenekan om alles op tijd klaar te krijgen. Op het terrein wordt een hek geplaatst, op de speelplaats wordt met behulp van een graafmachine een speeltoestel geinstalleerd en binnen lopen monteurs de laatste kabels weg te werken. Op vrijdag 12 januari is de officiele opening van het nieuwe gebouw van basisschool de Neijepoort.

Groenekan – Schoolleider Marjan van Grieken rent van de oude locatie naar de nieuwe en weer terug: "Het is nog even hectisch, alles moet op tijd klaar. Tijdelijk beman ik even drie locaties. Deze week worden de verhuisdozen afgeleverd en kan het inpakken beginnen".

Marjan (36) is lange tijd juf geweest in Amsterdam van groep 5, daarna werd ze adjunct en daarna plaatsvervangend directeur in Utrecht. Sinds 2 jaar werkt ze als schoolleider op de Nijepoort.

"Ik vond deze baan een ware uitdaging. De nadruk ligt voor mij voornamelijk op de nieuwbouw en alles eromheen. Het was al bijna 14 jaar zeker dat er een nieuw schoolgebouw zou komen in Groenekan. De kinderen hebben er dus lang op gewacht. Om de kinderen afscheid te laten nemen van de oude locaties is middels het thema ridders en kastelen een spel opgezet. Het Nijepoortje en de Nijepoort gingen in dit thema op zoek naar een nieuwe locatie. Beide scholen weer samen in 1 pand", vertelt Marjan.

Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen door Daan Josee van architectenbureau Kristinsson, in samenspraak met het bestuur en de kinderen. De uiteindelijke bouw is in februari van dit jaar gestart aan de Versteeglaan. Marjan: "Er is enorm veel hulp geweest vanuit de ouders van de kinderen. Middels een werkgroep is er bijvoorbeeld een feest georganiseerd met een veiling van allerlei kavels. Met de opbrengst zijn we samen met de ouders met de inrichting van het schoolplein aan de slag gegaan. Er is vooral veel groen te zien en de kinderen hebben inspraak gehad bij het kiezen van de speeltoestellen.

Bij de inrichting van het gebouw zelf is rekening gehouden met de verschillende behoeftes van de kinderen. Zo komen er sta-tafels met hoge krukken en grappige treinbanken om lekker 'zacht' te zitten. Verder is er gebruik gemaakt van kurk en hout en zijn er veel wit, grijs en blauwtinten. In de centrale hal is een grote trap die tevens als tribune en werkplek gebruikt kan worden. En uiteraard hebben we gedacht aan duurzaamheid, op het dak liggen zonnepanelen".

Op de laatste schooldag is al het schoolmeubilair opgehaald door Stichting Walawi, zodat het nog een tweede kans krijgt.

door Els van Stratum

Meer berichten
Shopbox