Teun en Niesje demonstreren de onveilige kant van de kliko's. FOTO: Els van Stratum
Teun en Niesje demonstreren de onveilige kant van de kliko's. FOTO: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Groen, grijs, blauw en oranje

Bilthoven - Het is 'het' gesprek van de dag, de hoeveelheid afvalbakken die de bewoners van De Bilt op dit moment rijk zijn. In de rij bij de kassa van de supermarkt zegt een man: "Ik woon in een bovenwoning en ben niet in het bezit van een afvalbak. Ik deponeer mijn afvalzak keurig in de ondergrondse container hier in de straat. Belachelijk eigenlijk dat de bewoners van de benedenwoningen daar geen gebruik van mogen maken.

door Els van Stratum

Teun en Niesje wonen ook in het Heemstrakwartier en vertellen dat de grote afvalbakken nog onveilig zijn ook: "Voor inbrekers zijn ze makkelijk als opstapje te gebruiken om over de heg van onze tuin te klimmen. De bovenwoningen zijn via de container eenvoudig te bereiken, zeker aan de achterkant via de dakterassen. Mijn ervaring is een inbraak thuis. Onze hond bleef maar blaffen bij de afvalcontainer waar de inbreker zich in had verstopt. Ik ben me rot geschrokken. De inbreker kon helaas ontsnappen". Op de foto demonstreren Teun en Niesje de onveilige kant van de kliko's.

Jacqueline Soetenhorst (83) uit Bilthoven verhuisde 7 jaar geleden samen met haar man vanuit Voorburg naar Bilthoven. Haar ongenoegen over de afvalbakken is groot. "Buiten dat het geen gezicht is in de straten is het ook nog vreselijk onhandig met het in en uit parkeren van mijn auto. "Als ik vanuit mijn oprit met de auto achteruit de weg op wil rijden is dit niet mogelijk. Ik moet dan eerst de kliko's verplaatsen voor ik met mijn auto weg kan. Op de dagen dat de bakken geleegd worden, staan alle kliko's bij elkaar aan de straatkant. Dat neemt behoorlijk veel ruimte in beslag", vertelt Jacqueline. Ze schreef een brief, gericht aan onze gemeenteraad.

Lieve gemeenteraad,

Wat zijn wij blij dat wij het afval nog meer kunnen scheiden dan tot nu toe het geval is. En vooral dat we daar (geen)moeite voor hoeven doen, behalve dan dat we de hele dag heen en weer lopen van de ene bak naar de andere. Een kurk naar de gft of de rest? en het laagje eromheen? soms is het van plastic en soms van metaal. Waar wij eerst het papier naar de papierbak brachten, kunnen wij dat nu thuis in de papier kliko doen.

Waar de schillenboer een boterham verdiende met het ophalen van keukenafval om het vervolgens aan de varkens te voeren, kunnen wij dat nu thuis in een ecologisch getinte bak deponeren, want ecologisch is die bak helemaal niet; lekker plastic. Het plastic afval heeft een hele reorganisatie teweeg gebracht. Daarvoor is als kerstcadeau een eveneens plastic kliko in de maat "large" ontworpen met een gezellige oranje deksel en uitgedeeld. Dat geeft kleur aan de straten in Bilthoven en sommigen hebben daar dan ook twee van besteld om de gevels van hun huizen te versieren, maar ook omdat zij zich gestimuleerd voelen om zoveel mogelijk plastic afval te produceren. In ieder geval zijn wij klaar voor Koningsdag. De oranje wimpel aan de vlag is niet meer nodig. We zijn nu veroordeeld tot minimaal 4 kliko's.

De volgende stap is dus kliko 5. Maar waar voor? Dat is het probleem. Is het soms een idee om er een te geven voor textiel? Ik stel voor om daar ook zo'n gezellige deksel op te doen. Ik dacht rood met witte stippen, een beetje het idee van een paddenstoel. En daar dan ook een tuinkabouter op te zetten.

Meer berichten
Shopbox